KABA

Peludna alergija sve veći problem među Karlovčanima

KARLOVAC – Alergija, na prvom mjestu ona peludna, iz godine u godinu predstavlja sve veći problem građanima u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju, a iznimka od tog pravila nije ni Hrvatska. Zbog nagle ekspanzije posljednjih desetljeća, alergija se često naziva bolešću modernog doba, a premda točan razlog rapidnog porasta broja alergičnih osoba nije lako ustanoviti, stručnjaci smatraju da su tome pridonijeli sve veće zagađenje okoliša, klimatske promjene, ali i promjene u ishrani i načinu života.

Premda u Hrvatskoj za sada nije izrađena prava epidemiološka studija koja bi otkrila točan broj osoba oboljelih od alergije, voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije Željka Cerovac procjenjuje da od peludne alergije pati svaka osma do deveta osoba. Upravo veliki broj osoba alergičnih na pelud razlog je zbog kojeg je Grad Karlovac prije četiri godine prvi puta izdvojio proračunska sredstva za praćenje koncentracije peludi alergogenih biljaka u zraku na području Karlovca. Rezultati mjerenja od 2008. do 2011. godine predstavljeni su danas u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić”, a zabrinjava podatak da se, otkako je započeo ovaj projekt, u karlovačkom zraku nalazi sve više peludi visoko alergogenih biljaka, prije svega ambrozije i breze.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/pelud_1.mp3}

Premda se alergija na pelud može držati pod kontrolom uz pomoć lijekova, ona može imati značajne posljedice, upozorava Cerovac.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/pelud_2.mp3}

Evo i nekoliko savjeta kako se zaštiti ukoliko patite od peludne alergije:

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/pelud_3.mp3}

Grad Karlovac već nekoliko godina organizira uklanjanje ambrozije s javnih površina i ulaže u edukaciju građana da to čine na svojim privatnim zemljištima. Pročelnik za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Nikola Rogoz najavljuje da će tako biti ove godine.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/pelud_4.mp3}

Za praćenje koncentracije peludi alergogenih biljaka u zraku na području Karlovca iz gradskog se proračuna godišnje izdvaja 80.000 kuna, a pročelnik Rogoz je najavio da je već ove godine u planu povećati sredstva i proširiti ovaj projekt ulaganjem u novu opremu i nove načine mjerenja. Građanima, posebice onim najmlađima, koji se od ranog proljeća pa sve do jeseni bore s visokom koncentracijom peludi u zraku, to bi trebalo olakšati život i pomoći im da se učinkovitije nose sa svojim tegobama.

omicron