KABA

Karlovački dužnosnici, novinari i aktivisti uče o sukobu interesa

KARLOVAC – Javni dužnosnici, predstavnici medija i predstavnici nevladinih organizacija iz Karlovačke županije sudionici su dvodnevnog seminara čiji je cilj smanjivanje rizika od pojavljivanja sukoba interesa, a koji je danas započeo u karlovačkom hotelu Carlstadt. Seminarom, čiji puni naziv glasi “Civilno društvo i javne institucije – partneri u sve većoj transparentnosti putem razrade i primjene mjera sprečavanja sukoba interesa”, želi se postići da dužnosnici, prije svega županijski, gradski i općinski vijećnici, ali i novinari i udruge koje prate njihov rad, uvide što je sukob interesa i kako ga se može izbjeći, a sve to kako bi se nadzor nad korupcijom u tijelima javne vlasti podigao na višu razinu.

Projekt provodi Transparency Intenational Hrvatska, a s nešto manje od 250 tisuća eura financira ga Europska unija. Ovo je, inače, već peti po redu projekt TIH-a vezan uz problematiku sukoba interesa, ispričao nam je njihov aktivist Zorislav Antun Petrović.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/korupcija_1.mp3}

Prošlo je već gotovo deset godina otkako je u Hrvatskoj izglasan Zakon o sprečavanju sukoba interesa, no kada je riječ o informiranosti javnosti o njegovim odredbama, postoji još mnogo prostora za poboljšanje.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/korupcija_2.mp3}

Najčešće situacije u kojima se javni dužnosnici nađu u sukobu interesa su javni natječaji, bilo da se radi o zapošljavanju ili javnoj nabavi.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/korupcija_3.mp3}

Kako stvari stoje kada su u pitanju sukob interesa i korupcija na lokalnom nivou, otkrio je karlovački župan Ivan Vučić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/korupcija_4.mp3}

Osim u Karlovačkoj, seminari na ovu temu bit će provedeni i u svim ostalim hrvatskim županijama. Kroz edukaciju bi trebalo proći najmanje 50 članova nevladinih udruga i najmanje 50 predstavnika medija, koji bi na ovaj način trebali unaprijediti znanja za praćenje sukoba interesa kod javnih dužnosnika. S druge strane, s načinima prevencije sukoba interesa bit će upoznato i 250 javnih dužnosnika. Projekt će se provoditi do rujna, kada će u Zagrebu biti predstavljeni njegovi rezultati.

tih_2

tih_3