klub_spasioca

KARLOVAC – Bliži se sezona kupanja na Foginovom kupalištu, koju će i ove godine obilježiti neki noviteti. Jedan od njih je projekt Junior Lifeguard klub, čiji je organizaor Klub spasioca na vodama Karlovac, u partnerstvu s Gradskim društvom Crvenog križa i Gradom Karlovcem.

Cilj projekta je naučiti djecu kako se ponašati na kupalištu, kako pružiti prvu pomoć i kako procijeniti opasnost. Ciljana skupina su djeca i mladi u dobi između 8 i 15 godina, posebice oni koji na kupalište dolaze sami, bez pratnje roditelja, te predstavljaju najrizičniju skupinu kupača koja se najčešće zatekne u potencijalno po život opasnim situacijama. Naime, čak 80 posto intervencija karlovački su spasioci lani imali upravo nad maloljetnicima, pojasnio je voditelj službe spašavanja na Foginovom kupalištu Dino Babić.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/spasioci_1.mp3}

Prije početka kupališne sezone, za sudionike projekta bit će organiziran teorijski dio edukacije o osnovama prve pomoći, osnovnim spasilačkim pravilima i spasilačkoj opremi. Edukacija bi trebala započeti sredinom svibnja, o čemu će potencijalni polaznici biti obaviješteni preko svojih škola.

Projekt Junior Lifeguard licenca je koja se provodi u nekoliko zemalja u svijetu, no u Hrvatskoj još nije proveden. Karlovac će tako, osim što je prije dvije godine ponio titulu prvog registriranog kupališta na rijeci u Hrvatskoj, još jednom postati pionir po pitanju kupališta i edukacije spasioca.

 
Najuspješniji mladi spasioci imat će priliku jednoga dana i sami postati licencirani spasioci, kojih u Karlovcu trenutno djeluje desetero. Za punoljetne Karlovčane i Karlovčanke, koji već sada zadovoljavaju uvjete da to postanu, od koristi će biti informacija da 11. lipnja počinje tečaj za licencirane spasioce. Posebno se to odnosi na studente koji su zainteresirani za ljetni posao.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/spasioci_2.mp3}