Rezanci u zelenom umaku – Specijalitet talijanske kuhinje
Sastojci:
350 g rezanaca
Zeleni umak (pesto):
veća količina lišća od bosiljka
4 – 5 češnja bijeloga luka
pinjoli
20 g ribanca
maslinovo ulje
Opis:
Kuhane rezance procijedite i pomiješajte u zdjeli s dvije kutlače zelenoga umaka (vidi objašnjenje). Dodajte još toliko umaka i promiješajte: tko želi može dodati ribanca.
Operite bosiljak pod mlazom hladne vode i osušite između dviju kuhinjskih krpa.
Bosiljak i očišćeni luk izmiksajte u grubu smjesu.
Dodajte ribanac i kratko miksajte (na srednjoj brzini).
Premjestite umak u posudu, dodajući polako maslinovo ulje i miješajući dok se ne zgusne. Umak mora odstajati kraće vrijeme prije upotrebe.
Zeleni umak (pesto) se može konzervirati u hermetički zatvorenim staklenkama. Prije zatvaranja prelijte vrh umaka s malo ulja. Staklenke treba čuvati na tamnom mjestu.
IZVOR: www.gastronaut.hr