KABA

Nezavisna lista Volim Karlovac predlaže rješenja za slučaj Toplana

KARLOVAC – Problemi s Toplanom ne mogu se više prolongirati niti dana, poručuju iz Nezavisne gradske liste “Volim Karlovac”, aludirajući na izjave gradonačelnika Damira Jelića koji je najavio da će odluka o sudbini Toplane biti donesena do kraja ovog mjeseca te da će tijekom lipnja krenuti u obilazak stambenih zgrada priključenih na Toplanu kako bi s vlasnicima stanova razgovarao o budućim koracima u vezi sljedeće sezone grijanja. Također, Nezavisna lista “Volim Karlovac” predlaže vlastita rješenja za probleme u Toplani.

Predlažu stečaj i preustoj ove gradske tvrtke, budući da je trenutno nelikvidna i prezadužena. Time se, pojašnjavaju, otvara mogućnost nastavka poslovanja stečajnog dužnika, a također se stvara opravdani razlog za otkaz ugovora o radu radnicima.

Kao drugi korak lista “Volim Karlovac” predlaže upućivanje u saborsku proceduru izmjena i dopuna Zakona o proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom. Upozoravaju da je temeljem navedenog zakona Grad koji na svom području ima energetske objekte za distribuciju toplinske energije dužan osigurati trajno obavljanje te djelatnosti. Zakon, prema njihovom mišljenju, treba izmjeniti u smislu da se potrošačima mora omogućiti mogućnost odabira.

Treći prijedlog je inzistriranje na odgovornosti prethodnih i sadašnjeg direktora Toplane, te utvrđivanje koliko je za njihova mandata povećan broj zaposlenih i koliko su ta zapošljavanja bila potrebna i opravdana.

Budući da se zbog potencijalnog izdvajanja pojedinih korisnika iz sustava Toplane pojavljuje potreba za alternativnim načinima grijanja, četvrti prijedlog je angažiranje Inkasatora i njihovih službi u procjeni tehničke ispravnosti postojećih dimovodnih kanala u stambenim zgradama, kako bi se mogli koristiti za eventualne nove priključke bilo na kruta goriva ili na plin.

Ondje gdje će građani kao alternativni izvor grijanja koristiti struju, nužna je pak, upozoravaju, intervencija HEP-a, čije bi službe trebale izvršiti pregled i proračun instalacija na povećanu potrošnju, kako ne bi došlo do prevelikog opterećenja instalacija.

Posljednji prijedlog je pregled podstanica i procjena alternativnih priključaka, odnosno ispitivanje mogućnosti prenamjene ukoliko se pojedine zgrade odluče na prelazak na nove izvore energije.

U priopćenju koje potpisuje Duško Labus, Nezavisna lista “Volim Karovac” zaključuje da rješenje svakako treba tražiti u nastavku poslovanja Toplane, ali i da je s obzirom na izuzetno teške okolnosti također potreban plan cjelokupnog i dugoročnog rješenja problema grijanja u Karlovcu.

omicron