U Lourdesu molimo i zahvaljujemo Bogu

ZAGREB – Oko tisuću hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske danas poslije 11 sati sa zagrebačkog Velesajma krenulo je na 20. jubilarno hodočašće hrvatske vojske i policije u Lourdes u Francuskoj. Prije polaska u dvorani Kineskog paviljona na Velesajmu priređeno je Euharistijsko slavlje koje je predvodio vojni biskup monsinjor Juraj Jezerinac. Među hodočasnicima su i vojnici i policajci s karlovačkog područja.

Ova, 2012. godina, za sve je posebice značajna. Osim što se u Lourdes hodočasti već dvadesetu godinu, isto toliko hrvatska vojska i policija hodočasti i u Mariju Bistricu. Nadalje, ovo je i godina u kojoj je prije 15 godina utemeljen Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj.

Postojanje Vojnog ordinarijata kao crkvene ustanove pokazuje i veliku brigu crkve koja tako omogućuje vojsci i policiji da bude opskrbljena darovima i milostima koje Bog po Crkvi udjeljuje, kaže generalni vikar Vojnog ordinarijata otac Jakov Mamić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/otac_1.mp3}

Vojni ordinarijat navršava 15 godina djelovanja, ali svećeni su uključeni u dušebrižništvo vojske i policije i ranije, od samih početaka Domovinskog rata. Otac Jakov Mamić osobno je duhovno asistirao branitelje iz karlovačke 110. brigade i to baš na Turnju.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/otac_2.mp3}

Već 20 godina Crkva prati one koji su joj povjereni na mjesto gdje se, kako se ističe, “nebo sastalo sa zemljom”, a to je Lourdes. Tu je Blažena Djevica Marija izrekla 15 svojih poruka koje su u funkciji čovjeka, njegovih moralnih vrijednosti, zdravlja, očuvanja društva te etičkih i moralnih vrijednosti i vjere.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/otac_3.mp3}

Hodočasnici odlaze u Lourdes moliti i zahvaljivati Bogu, izlagati svoje poteškoće Svevišenjemu pred Marijom, idu zadobiti milost od Boga. Tome pristupamo sa vjerom pa se nadamo da će Bog uslišiti molitve svojih vjernika, poručio je generalni vikar Vojnog ordinarijata otac Jakov Mamić.

velmisa_1

Okupljanje u paviljonu uoči svete mise

velmisa_2

Dekan Andrija Markač i gvardijan Franjo Tomašević