KABA

Eko-udruge osudile policijsku intervenciju prema prosvjednicima

KARLOVAC – Karlovačke eko-udruge reagirale su na probleme s crpnom stanicom koja se nalazi u blizini zgrade Hrvatskih šuma, na Putu Davorina Trstenjaka, a izgrađena je u sklopu pročistača otpadnih voda, tzv. ISPA projekta. Podsjetimo, građani se već dulje vrijeme žale na neugodan miris koji dopire s ove lokacije, a zbog prosvjeda dvoje građana koji su ondje pokušali upozoriti na onečišćenje, jučer je intervenirala i policija.

Priopćenje udruga Eko Pan i Zelena akcija prenosimo u cijelosti:

“Udruge Eko Pan Karlovac i Zelena akcija oštro osuđuju nerazmjerno korištenje prisile prema građanima koji ukazuju na probleme zagađenja okoliša i ugrožavanja zdravlja i života ljudi.

Naime, jučer 8. svibnja 2012. godine, prema navodima svjedoka, dvoje građana uhićeno je prilikom prosvjednog performansa kojim su željeli ukazati na dugotrajno nerješavanje problema zagađanja zraka ispuštanjima iz crpne stanice Grad u Karlovcu. Nakon prekršajne obrade jednom od dvoje uhićenih određeno je sedmodnevno zadržavanje u pritvoru!

Informacije o problemima s radom crpne stanice Eko Pan je zaprimio tijekom mjeseca studenog 2011. godine. Već tada pojedini građani obratili su se Vodovodu i kanalizaciji d.o.o., tražeći objašnjenja i rješenje problema, obzirom na širenje smrada iz kruga rada crpne stanice Grad. Zaprimljeni odgovori potvrdili su probleme s radom, te je obećano najhitnije rješavanje problema. Također, obećano je da će podnijeti izvještaj o svim poduzetim radnjama, što do danas nije učinjeno. Obzirom da se narednih mjeseci situacija nije promijenila te nisu zaprimljene informacije o poduzetim radnjama u cilju uklanjanja problema, tijekom veljače 2012. upućena je prijava Inspekciji zaštite okoliša.U međuvremenu Eko Pan zaprimio je pozive drugih građana koji su se požalili na iste probleme i iskazali opravdani strah za zdravlje i živote svih građana grada Karlovca. Od strane Eko Pana je također podnesena prijava, Državnom inspektoratu i Inspekciji zaštite okoliša sa sjedištem u Zagrebu. S obzirom na višemjesečno nerješavanje problema koji otežavaju normalan život građanima razumljiva je zabrinutost građana i njihov apel za pomoć putem prosvjednog preformansa. Želimo naglasiti da je u Hrvatskoj, temeljem Arhuške konvencije, zabranjeno ikakvo kažnjavanje, gonjenje ili uznemiravanje osoba koje ukazuju na okolišne probleme. Tražimo stoga da se ovakav nepotreban progon hitno obustavi te da se institucije Hrvatske države pridržavaju svojih obveza prema građanima, a koje proizlaze iz Arhuške konvencije.”