Odluka o osnivanju Gradske toplane d.o.o. sutra pred gradskim vijećnicima

KARLOVAC – Odluka o osnivanju nove gradske tvrtke, koja bi trebala nositi ime Gradska toplana d.o.o., naći će se sutra ujutro pred karlovačkim gradskim vijećnicima. Kako stoji u obrazloženju ove odluke, Gradska toplana zamišljena je kao potpuno novo trgovačko društvo, osnovano s ciljem obavljanja djelatnosti distribucije toplinske energije, o čijem načinu i uspješnosti ovisi život mnogih fizičkih i pravnih poslovnih subjekata, a također i građana Karlovca.

Naime, sukladno Zakonu o proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom, jedinica lokalne samouprave koja na svojem distribucijskom području ima objekte za distribuciju toplinske energije, dužna je osigurati trajno obavljanje te djelatnosti, što s obzirom na trenutno situaciju u karlovačkoj Toplani, čiji je račun blokiran zbog dugovanja prema INA-i, nije izgledno. Naime, INA je na naplatu poslala zadužnice u iznosu od 10 milijuna kuna, a nema izgleda da će Toplana nabaviti taj novac do 12. lipnja, kada će biti navršeno 60 dana neprekinute blokade računa ove gradske tvrtke, što će direktora automatski obvezati da pokrene prijedlog za stečajni postupak.

Stoga je gradska uprava pokrenula osnivanje nove tvrtke i rebalasnom proračuna osigurala 5 i pol milijuna kuna koji bi trebali biti njezin osnivački kapital. Nova tvrtka od Toplane bi preuzela postrojenja i dio radnika nužan za nastavak djelatnosti.

Inače, ukupni gubitak Toplane iznosi 44 milijuna kuna. Što se tiče obveza prema vjerovnicima, Toplana je 16 milijuna kuna dužna INA-i, 25 Karlovačkoj banci i 32 milijuna kuna državi.

Ipak, unatoč tome što je pokrenuto osnivanju nove tvrtke, stečaj Toplane još uvijek je samo jedan od tri moguća scenarija, iako trenutno najizgledniji. Prvi je, podsjetimo, da najveći vjerovnici pristanu pretvoriti svoja potraživanjau vlasničke udjele, a drugo je rješenje da Vlade otpiše svoja potraživanja. Koji god scenarij na kraju prevagne, gradonačelnik Damir Jelić je građanima poručio da se pripreme na ozbiljno povećanje cijene grijanja.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice naći će se i prvi rebalas proračuna. Jedna od novosti koje donosi rebalas je 350.000 kuna predviđenih za sufinanciranje ugradnje razdjelnika toplinske energije, za što bi Grad sufinancirao 50 posto, a drugih 50 bi snosili sami građani.

Kako će na ova rješenja trenutno najaktualnijeg problema za mnoge Karlovčane reagirati oporbeni vijećnici, koji već mjesecima na sjednicama Gradskoj vijeća pokreću rasprave o problemima u Toplani, bit će zanimljivo pratiti.