Sezonci, još nije kasno za prijavu!

KARLOVAC – Do kraja prošlog mjeseca iz evidencije karlovačkog Zavoda za zapošljavanje na sezonski rad na Jadran otputovala je 81 osoba.

Veći broj odlazaka radnika iz naše županije na rad na sezonskim poslovima očekuje se tijekom ovog i sljedećeg mjeseca.

Kao i prethodnih godina, najviše se traže kvalificirani kuhari i konobari sa iskustvom, ali i sobarice, čistačice, kuhinjski radnici te turistički animatori. Inače, interes nezaposlenih osoba iz Karlovačke županije ove godine je nešto veći nego prethodnih godina. Do kraja travnja, interes za rad na moru u sezoni iskazalo je 370 nezaposlenih osoba. Iz Zavoda za zapošljavanje javljaju da se svaka zainteresirana osoba još uvijek može prijaviti za rad u sezoni na Jadranu i ispuniti prijavnicu kod svog savjetnika za zapošljavanje ili savjetnika zaduženog za sezonu na Jadranu, u prostorijama Zavoda u Domobranskoj ulici . Podsjećaju i da svaka nezaposlena osoba prijavljena na Zavod za zapošljavanje ima pravo na povrat putnih troškova.

Osim na moru, započela su i zapošljavanja na sezonskim poslovima u Njemačkoj. U prva četiri mjeseca ove godine putem HZZ Područne službe Karlovac u Njemačkoj se zaposlilo 226 osoba. Većina njih zaposlena je na radovima u poljoprivredi, i to uglavnom na poslovima branja šparoga, jagoda, krastavaca i sličnog bilja, dok su ostali zaposleni u ugostiteljstvu, na konobarskim i kuharskim poslovima. Sve osobe zainteresirane za sezonski rad u Njemačkoj više informacija mogu dobiti kod savjetnika za sezonsko zapošljavanje u Njemačkoj u karlovačkom Zavodu za zapošljavanje.

Uz sezonske poslove, šansu za zaposlenje pružaju i državne mjere poticanja zapošljavanja, kojima je do kraja prošlog mjeseca obuhvaćeno 374 nezaposlenih s evidencije Zavoda za zapošljavanje u Karlovcu. Najviše njih, čak 247, zaposleno je na javnim radovima, 66 ih je uključeno u prekvalifikacije, 16 ih je zaposleno pomoću mjere sufinanciranja zapošljavanja mladih bez radnog iskustva, a 11 pomoću mjere sufinanciranja zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba.