komora_vanjska

KARLOVAC – Kako organizirati boravak posjetitelja na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, što im ponuditi te kakve mogućnosti za malo poduzetništvo uopće leže u sektoru turizma, pitanja su na koja su vlasnici OPG-a odgovore mogli doznati danas na predavanju koje je održano u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Karlovac. Tema predavanja bile su ekonomske koristi od turizma, no premda se često ističu potencijali Karlovačke županije kada je riječ o kontinentalnom turizmu, predavanju se odazvala svega nekolicina zainteresiranih slušatelja.

Takav odaziv samo je potvrdio riječi voditeljice predavanja, dr. Renate Tomljenović s Instituta za turizam, koja je istaknula da je u posljednjih nekoliko godina na nacionalnoj razini sazrela svijest da turističke potencijale nema samo Jadran, već i unutrašnjost Hrvatske, no da problem ponajviše predstavlja privatni sektor, koji bi trebao razvijati poduzetničke inicijative kako bi ti potencijali bili iskorišteni.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/turizam_1.mp3}

Brojne poduzetničke ideje u praksi se pokazuju problematičnima i nedorečenima zbog toga što su mnogi poduzetnici skloni precijeniti svoja znanja o turizmu i upuštati se u pothvate bez konzultacija, objašnjava Tomljenović, iako bi, kako naglašava, savjet mogli dobiti od djelatnika lokalne turističke zajednice, gospodarske komore ili pak poduzetničkog centra.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/turizam_2.mp3}

Predavanje je organizirala Turistička zajednica Karlovačke županije, čija je direktorica Dina Begić kazala je da je na području Županije trenutno registrirano više od 5 tisuća OPG-a, no među njima za sada nemamo niti jedno pravo turističko seljačko gospodarstvo.

Ukoliko imate ambicije postati poduzetnik u turizmu, a propustili ste današnje predavanje, priliku da to ispravite imat ćete sutra, kada će s početkom u 12 sati u karlovačkoj Gospodarskoj komori biti održano još jedno slično predavanje. Predavač će biti dr. Ivo Kunst s Instituta za turizam, a posjetitelji će moći doznati više o socio-ekonomskim učincima turizma, strukturi i organizaciji turističkog sektora, planiranju turističkog razvoja i upravljanju turističkom destinacijom.