
Zelena torta od povrća – Specijalitet internacionalne kuhinje
Sastojci:
1 kg špinata
1 poriluk
3 tikvice
350 g brašna
2 jaja
sir Ribanac
maslinovo ulje
Opis:
Očistite poriluk i tikvice. Špinat dobro operite. Povrće kuhajte u zasebnim posudama u lagano posoljenoj vodi.
Poriluk i tikvice narežite na kriškice. Špinat dobro ocijedite i usitnite na što je moguće manje komadiće.
Špinat stavite u zdjelu i primiješajte mu veliku šaku ribanca, jaja, 4-5 žlica ulja, sol i papar. Sve sastojke polako promiješajte drvenom kuhačom.
Pripremite tijesto: brašno izradite s 3 žlice dobrog ulja, kutlačom vode i prstohvatom soli. Tijesto dobro umijesite i ostavite da počiva pola sata.
Tijesto razvaljajte u 2 nejednaka kruga. Većim krugom pokrijte kalup niskih stijenki, kojeg ste dobro namastili uljem.
Napunite nadjevom, počevši sa špinatom i završivši kriškama poriluka i tikvica. Nadjev pokrijte drugim krugom tijesta i zalijepite rubove. Pecite u pećnici na 180 °C otprilike pola sata.
IZVOR: www.gastronaut.hr