udruga_korana2

KARLOVAC – Bivši predstavnici udruga za zaštitu potrošača koji su dali ostavke u Savjetu za zaštitu potrošača pri gradskoj upravi zbog, kako su naveli, sukoba interesa u radu tog tijela, prijavit će Grad Karlovac Državnom inspektoratu i Upravnoj inspekciji, a također će podnijeti tužbu Upravnom sudu Republike Hrvatske.

Razmatraju također mogućnost tužbe Ustavnom sudu RH zbog namjernog kršenja Zakona o zaštiti potrošača i nepoštovanja Rješenja tog suda da gradonačelnik sam, ne može biti skupština trgovačkih društava u vlasništvu grada.

Razlog ovim prijavama su, podsjetimo, Odluka o odvodnji otpadnih voda na području Karlovca, kojom se predlaže nova cijena usluga i uvođenje naknade za korištenje pročistača otpadnih voda, kao i Odluka o priključenjima na komunalne vodne građevine, koje je karlovačko Gradsko vijeće usvojilo na sjednici prošloga tjedna. Prije nego što su ove odluke došle do Gradskog vijeća, o njima je, naime, morao raspravljati i dati mišljenje Savjet za zaštitu potrošača, a budući da su predstavnici udruga za zaštitu potrošača uoči te rasprave napustili sjednicu i dali ostavke, pa su zaključak i mišljenje dali samo preostali članovi, inače predstavnici gradskih tvrtki, članovi u ostavci tvrde da su ove Odluke gradske uprave pravno ništetne.

Karlovac će, upozoravaju, postati “grad slučaj” i svi ćemo plaćati kazne koje će gradska uprava dobiti.

– Ponašanjem predsjednice bivšeg Savjeta za zaštitu potrošača Marine Kolaković, Grad Karlovac je postao prva lokalna samouprava u Hrvatskoj koja ne prihvaća implementaciju preuzetih obveza Hrvatske za ulazak u članstvo EU, i to:

  1. Direktivu 98/6/EC Europskog parlamenta i Vijeća od 16 veljače 1998. o zaštiti potrošača vezana uz isticanje cijena na ponuđenim proizvodima
  2. Direktivu 97/7/EC Europskog parlamenta i Vijeća od 20. svibnja 1997. o zaštiti potrošača pri sklapanju ugovora na daljinu
  3. Direktivu Vijeća 93/13/EEC od 5. travnja 1993. propisuje nepoštene odredbe u potrošačkim ugovorima
  4. Direktivu Vijeća 85/577/EEC od 20. prosinca 1985. štiti potrošače pri sklapanju ugovora izvan poslovnih prostorija trgovca
  5. Direktivu 2002/65/EC o financijskim uslugama na daljinu
  6. DIREKTIVU 94/47/EZ EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 26. listopada 1994. o zaštiti kupaca u svezi s određenim aspektima ugovora vezanih uz otkup prava na korištenje nekretnina na određeno vrijeme
  7. Direktivu 2005/29/EC o nepoštenim poslovnim djelovanjima
  8. DIREKTIVU 98/27/EC EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 19. svibnja 1998. o sudskim nalozima za zaštitu interesa potrošača.

Na takvo ponašanje i kršenje pozitivnih hrvatskih zakona ne samo kao Udruga i Savez udruga potrošača, nego i kao članica BEUC-a (krovne organizacije za zaštitu potrošača) sa sjedištem Bruxelles-u, moramo reagirati, na što nas taj isti zakon obvezuje. Tim više što potrošači Grada Karlovca nisu zaslužili takvo omalovažavanje i obmanjivanje. Grad je subjekt zaštite potrošača isto kao i Udruge za zaštitu potrošača, ali očigledno nekima u Gradu nije stalo da se čuje glas potrošača. Ovo otvoreno pismo šaljemo kako bismo spriječili možebitne manipulacije zbog neinformiranja javnosti. Glas potrošača se mora čuti i poštivati  – poručuju predstavnici udruga za zaštitu potrošača u otvorenom pismu koje potpisuje Željko Tomašić.