KABA

Policija savjetuje kako se zaštititi od ljetnih krađa

KARLOVAC – Počeo je produženi vikend, kojeg su mnogi odlučili iskoristiti za kratak odlazak na mini godišnji odmor na more, vikendicu ili negdje drugdje izvan grada. Budući da sezona odlazaka na godišnje odmore ujedno u pravilu označava početak sezone provala i krađa po praznim kućama i stanovima, ali i na kupalištima i plažama, Policijska uprava karlovačka izradila je ove godine plakate i letke kojima se građane žele uputiti kako da se zaštite od provalnika.

Naime, na području Policijske uprave karlovačke u 2011. godini ukupno je počinjeno 1.213 kaznenih djela protiv imovine. Od tog broja 428 kaznenih djela su krađe, a 617 kaznenih djela teške krađe, dakle krađe s provalom. Imamo i podatke za ovu godinu – u prvih 5 mjeseci 2012. godine ukupno je počinjeno 511 kaznenih djela protiv imovine, od tog broja su 203 kaznena djela krađe, te 253 kaznena djela teške krađe. Iz ovih podataka je vidljivo je kako imovinski kriminalitet čini u prosjeku 70% općeg kriminaliteta na našem području, a na temelju dosadašnjih iskustava u policiji ističu da je evidentno da se broj takvih kaznenih djela povećava upravo za vrijeme ljetnih mjeseci. Zato je policija tiskala plakate i letke sa savjetima za građane, koji će biti postavljeni na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, a i bit će distribuirani po stambenim zgradama.

U slučaju odlaska na godišnji odmor, odnosno duljeg izbivanja iz kuće, građanima se savjetuje da zaključaju ulazna vrata, ali i zatvore sve prozore ili balkonska vrata. Ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnih predmeta gdje bi ih neželjeni gosti lako mogli pronaći. Zamolite susjeda/prijatelja da Vam povremeno obilazi stan i preuzima poštu, kako prepuni poštanski sandučić lopovima ne bi odao da vas dulje vrijeme nema kod kuće. Novac i dragocjenosti nikako ne ostavljajte u stanu već ih povjerite na čuvanje osobi od povjerenja, i još nešto jako važno na što mnogi ne misle – na telefonskoj sekretarici ili na društvenim mrežama ne ostavljajte poruku da putujete.

Postoje načini i kako smanjiti rizik od provale u automobile.
Ne ostavljajte automobil na mračnom ili pustom mjestu, pogotovo ne na duže vrijeme, zaključajte vrata vozila, zatvorite sve prozore i pomični krov bez obzira koliko je vani vruće, ne ostavljajte vrijedne predmete (torbice, novčanike, prijenosna računala, mobitele) na vidljivom mjestu u autu, a ako imate neki vredniji auto svakako uložite u alarmni uređaj, elektronsku blokadu motora ili mehaničku blokadu mjenjača, kako osim predmeta iz automobila ne bi ostali i bez njega samoga.

Biciklistima policija savjetuje da svoje bicikle uvijek drže zaključane za čvrste predmete ili pod nadzorom. Nikada nemojte bicikl zaključavati za kotač, već ako je sajla dovoljno dugačka provucite ju kroz više mjesta na biciklu.
Fotografirajte bicikl i zapišite serijski broj, radi lakšeg pronalaska u slučaju krađe. Ako bicikl držite u nekoj zajedničkoj prostoriji kao što su spremišta u stambenim zgradama, nikada uz bicikle ne ostavljajte nikakav alat, kako lopovima ne bi nehotice pomogli u njihovoj namjeri.

Što se tiče krađa na kupalištima, najbolje bi bilo da mobitele i ostale vrijedne predmete ostavite kod kuće.