I mladi Karlovčani uskoro lakše do prvog posla?

KARLOVAC – Predstavnicima karlovačke gradske i županijske uprave, udruga i srednjih škola danas su predstavljeni rezultati projekta “Mi znamo kako”, kojega je proveo Centar tehničke kulture Rijeka, s ciljem osposobljavanja mladih za vještine neophodne za poslovanje na modernom tržištu rada i u Europskoj uniji. Zahvaljujući ovom projektu, kojega je financirala EU, 60 mladih u dobi između 15 i 24 godine dobilo je priliku educirati se i steći znanja koja bi im trebala pomoći da lakše pronađu posao i bolje se snađu na sve zahtjevnijem tržištu rada. Što su sve naučili u godinu dana koliko je trajala edukacija, pojasnila je Olivera Stanić iz riječkog Centra tehničke kulture.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/tehnicka_1.mp3}

Rezultati nisu izostali; otkako je u svibnju završila edukacija, pojedini polaznici već su se uspjeli zaposliti, za sada njih sedmero.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/tehnicka_2.mp3}

Zahvaljujući dobroj suradnji karlovačke Zajednice tehničke kulture i riječkog Centra tehničke kulture, ova vrsta edukacije mogla bi uskoro postati dostupna i mladim Karlovčanima.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/tehnicka_3.mp3}

Brojke s karlovačkog Zavoda za zapošljavanje svjedoče o tome da bi takva pomoć mladima iz Karlovačke županije itekako dobro došla. Naime, među 10.866 nezaposlenih koliko ih trenutno službeno ima u našoj županiji, najviše je upravo mlađih osoba, od 20 do 34 godine starosti – njih čak 3.618, s time da gotovo 20 posto nezaposlenih u Karlovačkoj županiji zaposlenje traži po prvi puta u životu.