KABA

Preminuli glumica Smiljka Kozomarić-Mraović i košarkaš Vlado Diklić-Čaplja

KARLOVAC – U 86. godini života u subotu, 21. srpnja, preminula je poznata karlovačka glumica, režiserka, spikerica, voditeljica i novinarka Smiljka Kozomarić – Mraović.

Smiljka Kozomarić rođena je u Karlovcu 1926. godine. Završila je ekonomsku školu i nakon Drugog svjetskog rata počela raditi u Elektri paralelno pohađajući satove glume u institucijama i dramskim grupama iz kojih je kasnije nastala Akademija za kazalište, film, radio i televiziju u Zagrebu. Jedanaest godina radila je u karlovačkom Gradskom kazalištu Zorin dom, a onda 30 godina na Radio Zagrebu, i to gotovo sve poslove u dramskom, zabavnom i informativnom programu. Režirala mnoge radio drame i romane, emisije obrazovnoga programa, panoptikume i osobito radio drame za djecu. 


U mirovinu je otišla 1990. godine, nakon 41 godine radnog staža. Nakon povratka u Karlovac ponovo se aktivirala u Zorin domu. U sklopu projekta “Pričam ti priču” obišla je cijelu Karlovačku županiju i djeci u osnovnim školama i dječjim vrtićima pričala priče, odigravši više od 300 predstava i tako dobivši od djece nadimak – Baka Pričalica. Praktički do posljednjeg dana svog života Smiljka Kozomarić je sudjelovala u radu Gradskog kazališta ”Zorin dom” nastupajući u predstavi ”Snježna kraljica” i surađujući s Dramskim studijem Gradskog kazališta ”Zorin dom” u Karlovcu.


Posljednji ispraćaj Smiljke Kozomarić bit će u četvrtak, 26. srpnja, u 17.30 sati na groblju Jamadol, a prije toga bit će održana komemoracija u Gradskom kazalištu Zorin dom, s početkom u 15 sati. Knjiga žalosti će biti otvorena u foajeu Gradskog kazališta istog dana od 10 do 15 sati.

 

Ovih dana napustio nas je još jedan naš legendarni sugrađanin. U 82. godini života umro je Vlado Diklić – Čaplja, član legendarne karlovačke petorke Košarkaškog kluba “Željezničar” koju su upotpunjavali još i Slobodan Kolaković, Živko Kasun, Boris Križan i Ivan Jeličić.

Svojevremeno su u Šancu prodavali 1.700 ulaznica po utakmici, a pobjeđivali su osim jakih prvoligaša i reprezentaciju Jugoslavije.
Vlado je rođen u Banja Luci 1930-e, a u Karlovcu je živio od 1947-e, gdje je igrao za Udarnik, Slobodu i konačno Željezničar.
Pogreb je u srijedu, 25. srpnja na rimokatoličkom groblju Dubovac.

Ples