KABA

Očekuje nas vruć kolovoz; krajem tjedna i novi toplinski udar

KARLOVAC – Prvi dani kolovoza donose nam nove vrućine i temperature iznad 30 stupnjeva Celzijusa. Nakon iznimno toplog srpnja u koejm je najviša temperatura izmjerena u zagrebačkom Maksimiru gdje je bilo 40,4 stupnjeva, kolovoz će biti podjednako topao i vruć.

Prema najava prognostičara, nekoliko idućih dana bit će pretežno sunčano i vruće. Baš kao i u ostatku zemlje, na području Karlovca će već od danas temperature rasti, a tijekom vikenda bi mogle doseći čak i 36 stupnjeva.

Budući da neki očekuju novi toplinski val, liječnici ponovno upozoravaju na mjere zaštite od izlaganja suncu i vrućini.

Klonite se vrućine – izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 – 17 sati.

Izbjegavajte naporan fizički rad, potražite sjenu.

Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.

Rashladite tijelo (tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale).

Pijte redovito i dovoljno tekućine i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.

Jedite češće manje obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.

Rashladite svoj dom – sobnu temperaturu držite ispod 32°C danju i ispod 24°C noću, koristite hladniji noćni zrak, smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana, objesite mokre ručnike, uz uključen uređaj za rashlađivanje zatvorite vrata i prozore.

Pomognite drugima. Nazovite i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Razgovarajte o toplinskom udaru s Vašom obitelji. Ako je netko koga Vi poznajete pod rizikom pomognite mu da dobije savjet i podršku.

Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest. Ako uzimate lijekove, provjerite s liječnikom koji Vas liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

Ples