KABA

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

KARLOVAC – Cijela Hrvatska danas slavi čak dva blagdana; Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, kao i Dan hrvatskih branitelja. Ovi blagdani ustanovljeni su u spomen na veliku vojno-redarstvenu operaciju „Oluja”, kojom je Hrvatska vojska 1995. godine oslobodivši okupirano područje tzv. Srpske Krajine, izborila pobjedu u Domovinskom ratu. Operacija „Oluja” započela je 4. kolovoza, a trajala je pet dana, odnosno do 8. kolovoza. No, za Dan pobjede odabran je današnji datum, 5. kolovoz, jer je upravo toga dana prije točno 17 godina od okupatorskih snaga oslobođen grad Knin.

Imedika

Operacijom „Oluja” hrvatskoj je vraćen cijeli okupirani teritorij osim istočne Slavonije. Oluja je stoga uz „Bljesak” ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. U akciji je s hrvatske strane sudjelovalo oko 200.000 vojnika. Njih 174 dalo je život za oslobođenje domovine, 1100 ih je ranjeno, 15 nestalo a troje ih je bilo zarobljeno.

U našim krajevima svečanost obilježavanja 17. obljetnice vojno-redarstvene akcije „Oluja” kojoj je hrvatska vojska izborila pobjedu u Domovinskom ratu traje već danima, posebice na području Slunja i okolice koji su u ratu bili pod okupacijom, a središnja svečanost u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalosti te Dana hrvatskih branitelja danas se održava u Kninu.

Ples