Karlovčani savjesni darivatelji, najpotrebnije zalihe negativnih krvnih grupa

KARLOVAC – Zbog pojačanog prometa na cestama, turistička sezona u pravilu nažalost znači i povećan broj prometnih nesreća, pa je bolnicama tijekom ljeta zato potreban i veći broj doza krvi nego tijekom ostatka godine. Takva je situacija i u karlovačkoj Općoj bolnici, koja upravo u ljetnim mjesecima zbrinjava veći broj pacijenata kojima je pomoć hitno potrebna. Ponekad o životu i smrti odlučuju doslovno minute, zato je važno da u svakom trenutku na raspolaganju budu dovoljne zalihe tekućine koja život znači. Kakva je po tom pitanju trenutna situacija u karlovačkoj bolnici ispričao nam je šef odjela transfuziologije Vjeran Vuić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vuic_1.mp3}

Krvne grupe nisu ravnomjerno zastupljene u populaciji, pa tako ni rezerve nisu podjednako popunjene. Najmanje su zalihe RH negativnih grupa.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vuic_2.mp3}

Za razliku od prijašnjih godina, kada su građani bilo kada mogli doći u karlovačku bolnicu i dati krvi, od lani je i Karlovac postao dio mreže transfuzijske djelatnosti. To znači da sve akcije dobrovoljnog darivanja krvi u Karlovcu organizira isključivo zagrebački Zavod za transfuziologiju, koji je nadležan za cijelu središnju Hrvatsku i određuje raspored darivanja krvi po gradovima. Sljedeća akcija na odjelu transfuzije karlovačke bolnice bit će krajem ovog mjeseca.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vuic_3.mp3}

Dan prije, 27. kolovoza, bit će održane i akcije u tvtki Alstom i Župi Banija, na koje su pozvani svi građani. A danas su pak održane akcije darivanja krvi u Upravi šuma Karlovac i prostorijama Karlovačke industrije mlijeka, kojima se odazvalo ukupno 47 darivatelja. Jedan od njih, Slobodan Davidović, krv je dao već 86. put u životu.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/darivatelj_1.mp3}

U planu mu je, kaže, i dalje na ovaj način pomagati drugima, a prestat će tek kada ga na to prisili dobna granica, prema kojoj krv mogu dati samo osobe do 65. godina života.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/darivatelj_2.mp3}

Ovaj iskusni darivatelj krvi ima poruku za sve one koji se do sada još nisu odazivali ovakvim akcijama.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/darivatelj_3.mp3}

One kojima humanost nije dovoljan poriv za darivanje krvi, možda potakne informacija da se na račun toga dobivaju slobodni dani na poslu. Prisjećajući se svog prvog puta, Marin Jović, jedan od darivatelja koje smo danas zatekli u KIM-u priznao nam je da je u njegovom slučaju upravo to bio motiv za odaziv.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/darivatelj_4.mp3}

Iako je započelo tako, od tada je krv dao čak 47 puta, a danas bi svima, kaže, poručio da i sami postanu darivatelji.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/darivatelj_5.mp3}

Karlovački Crveni križ trenutno ima 1.226 stalnih darivatelja krvi. Od početka godine do danas u Karlovcu je prikupljeno 1.420 doza krvi. U Crvenom križu zadovoljni su odazivom na svoje akcije te pozivaju građane da i dalje ostanu ovako savjesni darivatelji.