Oprez alergičari; u zraku prva zrnca peludi ambrozije

KARLOVAC – Iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, koji svakodnevno kontrolira kvalitetu karlovačkog zraka, javljaju da su se pojavila prva zrnca visoko alergogene peludi ambrozije i pelina. Za sada su prisutna u niskim koncentracijama, što znači da će tegobe imati samo izuzetno osjetljive osobe. Ipak, budući da je pelud ambrozije najjači peludni alergen, alergičari bi već sada svakako trebali biti na oprezu i početi se pridržavati onoga što im u borbi protiv ambrozije savjetuju liječnici.

Osim uzimanja odgovarajućih lijekova, u vrijeme najveće koncentracije peludi liječnici savjetuju izbjegavati izlazak iz kuće od pet sati ujutro do deset sati prijepodne, te držati zatvorene prozore od stana, kako pelud ne bi ulazila. Savjetuje se izbjegavati izlaske za vrijeme suhih i vjetrovitih dana, a ako je moguće, izvan kuće izlaziti neposredno nakon prestanka kiše, kada je koncentracija peludi najmanja, ili kasno poslijepodne ili predvečer. Također se savjetuje izbjegavati sušenje odjeće na otvorenom.

No, kao i svake godine, prema kraju kolovoza očekuje se veći porast koncentracije peludi ambrozije u zraku, pa će alergičari, unatoč svim mjerama opreza, teško izbjeći tegobe koje izaziva ova opasna biljka.