Vivodinci slave spomendan svog zaštitnika Sv. Lovre

OZALJ – Mještani Vivodine, naselja blizu hrvatsko-slovenske granice ovoga vikenda slavit će svog nebeskog zaštitnika Svetog Lovru. Središnje misno, takozavano otvoreno slavlje, bit će danas, 10. kolovoza, a predvodit će ga Vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac u koncelebraciji sa svećenima ozaljskog, lipničkog i karlovačkog dekanata.

Ove godine mještani Vivodine slave i 691-vu godinu od prvoga spominjanja toga mjesta. U to doba župna crkva bila je Sveti Juraj kod Dojutrovice, a tek puno kasnije Sveti Lovro postaje zaštitnikom Vivodine. Velečasni Andrija Markač najavio je prvi dan svetkovine.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vivodina_0808_1.mp3}

U nedjelju, 12. kolovoza središnju misu od 11 sati predvodit će pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško. Tada će biti podjeljeni i sakramenti Svete potvrde za desetak mladih.

Inače, nedjelja je i dan kada se u Vivodni prije podne služe tri mise. Pored središnje, bit će misa za grkotakolike, a potom i na slovenskom jeziku.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vivodina_0808_2.mp3}

Kolovoz je i mjesec kada brojni iseljeni Vivodinci dolaze u svoj kraj pa sudjeluju u pobožnostima uz slavljenje zaštitnika Svetog Lovre. Tako će biti i ovoga vikenda.

I za kraj podatak – danas u Vivodini živi nešto više od 800 stanovnika – trostruko više ih je u Kanadi, Americi i Australiji.