KABA

Katolici sutra slave Uznesenje blažene Djevice Marije

KARLOVAC – Katolički vjernici sutra slave blagdan Velike gospe. U Hrvatskoj je taj dan ujedno i državni praznik.

Velika Gospa je svetkovina posvećena uznesenju Blažene Djevice Marije dušom i tijelom na nebo. To je kruna Marijina bogomajčinstva, vječnoga djevičanstva i bezgrješnoga začeća.

Imedika

U sakramentaru pape Hadrijana I., u 8. stoljeću, ova se svetkovina po prvi puta zove «Uznesenje svete Marije», a u misnoj molitvi je istaknuta vjera da Isusova Majka jest završila zemaljski život, ali smrt nad Gospom nema onakvu moć kakvu ima nad tijelom ostalih smrtnika.

Ovaj dan nije zapisan čak ni u Bibliji, već se odnosi na nagađanja kroz cijelu povijest i konačnog proglašenja dogmom, i to tek prije 59 godina.

Papa Pio XII. proglasio je 1. studenog 1950. dogmu o Marijinom uznesenju na nebo. Dogma nalaže vjerovanje u to da je Marija dušom i tijelom uznesena na nebo.

U Hrvatskoj su čak 1.163 marijanska mjesta – svetišta, katedrale ili crkve posvećene Bogorodici. Na ovaj veliki kršćanski blagdan, mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta, a u karlovačkom kraju sutra će biti najsvečanije u župama Novigrad na Dobri, Žakanje i Kamensko, gdje će biti održano tradicionalno proštenje.

Ples