Rebelsi obilježili 21 godinu od osnutka

KARLOVAC – Pripadnici prve Satnije 2. bojne 110. brigade sinoć su se na Turnju prisjetili 21. obljetnice od osnutka. Rebelsi, kako su se ovi branitelji za rata zvali zvali, osnovani su 13. kolovoza 1991. godine.

Rebelsi su pod spomen ploču na zgradi bivše vojarne na Turnju zapalili svijeće i položili cvijeće, a to isto učinili su i kod spomenika palim braniteljima na Turnju. Na oba mjesta minutom tišine odali su počast svojim palim suborcima ali i svima poginulima u Domovinskom ratu.

Odmah po osnivanjnu postrojbe, jedna grupa Rebelsa upućena je u Topusko, druga u Lasinju a treća na Slunjska brda. Po ondašnjoj zapovjedi 6. listopada 1991. godine napustili su položaje na Slunjskim brdima i došli na Turanj, prisjeća se jedan od pripadnika ove postrojbe Nikola Alić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/rebelsi_1408_1.mp3}

Kod povlačenja prema Turnju, Rebelsi su nesebično spašavali i civilno stanovništvo, dodaje Alić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/rebelsi_1408_2.mp3}

U obrani Topuskog poginula su dva pripadnika Rebelsa, u Lasinji jedan a na braniku Karlovca čak 25 bojovnika. Nakon rata, Rebelsi su ostali bez svojih desetoro suboraca.

U mirnodopsko vrijeme Rebelsi se bave mnogim aktivnostima. Lani su uredili grob svog suborca Hasana Toromanovića – Haska čiji je grob pao u zaborav, pomogli su Bad Blue Boysima urediti grafite na obali Kupe te volontirali u sanaciji i uređenju prostora za beskućnike na Gazi. Ujedno su pomogli mladima Gradske četvrti Turanj urediti kupalište na Turnju. Rebelsi uvijek ističu odličnu suradnju s Udrugom Šestog topničko-raketnog diviziona 202. topničko-raketne brigade. Posebno zahvaljuju i Zelenilu na pomoći koju ova karlovačka tvrtka pruža Rebelsima.