kuca_ilustracija

NETRETIĆ – Prema popisu stanovništva iz 1991. godine na području općine Netretić evidentirano je 5.500 ljudi, no prema novom popisu vidljiv je trend iseljavanja s tog područja. Stoga se taj problem odlučio rješiti projektom Dubravčani. Riječ je o rješavanju egzistencijalnih problema mladih bračnih parova kako bi se zadržali na području općine, u kojoj je trenutačno 3.000 stanovnika. Uvijet je da mladi bračni par poboljša natalitetnu politiku, a isto tako da nemaju nikakve imovine.

Novo naselje za mlade obuhvaćalo bi 26.831 kvadrata zemljišta, uz mogućnost dodatnog proširenja. Prema prostorno planskoj dokumentaciji kuće bi mogle biti samostojeće ili sagrađene kao dvojni objekti, a predviđena je i mogućnost gradnje podrumskih prostora. Ipak, morat će se voditi računa o izgledu koji ne smije odudarati od tradicijskog graditeljstva na tom prostoru.

Ova vijest o besplatnim kućama naveliko se proširila, pa ne čudi podatak da se načelniku već javljaju građani susjednih područja i država. Ovaj program posebno je interesantan obiteljima s puno djece, a glavni cilj je zaustaviti depopulaciju u općini Netretić. Uz izgradnju besplatnih kuća bit će napravljeni i drugi infrastrukturni projekti poput vrtića i škole kako bi se novim obiteljima omogućilo uživanje u novim prostorima.