muzej_arheolozi

KARLOVAC/TOPUSKO – Nakon tri godine karlovački arheolozi su se uspjeli približiti dokazu postojanja kolapjanske kulture u blizini Topuskog.

Naime, rezultati analize i restauracije sadržaja trinaestog groba s lokaliteta ilirskog naselja Turska kosa kod Topuskog, otkrivenog 2009. godine senzacionalni su i sve je izvjesnije da je riječ o materijalnim dokazima postojanja ‘kolapjanske kulture’.

Iz Arheološkog instituta Rimsko-germanskog središnjeg muzeja iz Mainza u karlovački muzej stigao je paket s restauriranim sadržajem s tog nalazišta i analizom sadržaja. Ekspertiza ovih dana ide na službeno prevođenje i u rujnu će, zajedno s restauriranim nakitom biti prezentirana stručnoj javnosti i medijima.

Analizom krune zuba posmrtnog ostatka potvrđeno je da je u bogatom grobu sahranjena žena, a njeno oglavlje je jedinstveno u svijetu jer ima dva od metalnih ukrasa pletena roga okićena jantarnim i staklenim perlama.

Grob je pronađen na lokalitetu uz ilirsko svetište, hram na otvorenom, gdje je u istraživanju, koje je s prekidima trajalo 30 godina, pronađeno više od 600 glinenih idola koji dokazuju pretkršćansku praksu idolopoklonstva.

Grob s izuzetno vrijednim nalazom podržava raniju pretpostavku da se svetište nalazi uz naselje Kolapjana, tj. zasebne kulture o kojoj postoje zapisi starih Rimljana.