zir_1109_1

  • September 11, 2012
  • Admin
  • 0

ŽIRJE – “Žirjanski dani ponosa i slave 2012.” naziv je ovogodišnje tradicionalne manifestacije koja će se od petka do nedjelje održati na otoku Žirju u sklopu obilježavanja obljetnice Rujanskog rata. Pokrovitelji su Šibensko-kninska županija, Udruga Ruža Hrvatska i Mjesni odbor Žirja a suorganizator Udruga 113. šibenske brigade.

Tijekom trodnevnih događanja bit će i nekoliko skupova na kojima će sudionici zbivanja iz rujna 1991. godine govoriti o ulozi Žirja u Domovinskom ratu. Posebice će biti riječi i o braniteljima koji su spriječili okupaciju Šibenika te zaustavili Kninski korpus pod zapovjedništvom danas haškog optuženika Ratka Mladića, ali i brodova ondašnje okupatorske mornarice. Spomenut će se i važne uloge topovskih bitnica sa Žirja.

U prigodnom programu sudjelovat će i vlasnici starodobnih vojnih vozila iz raznih dijelova Hrvatske među kojima i Karlovčani. Brigadir u miru Dubravko Halovanić sa svojom posadom bit će jedan od sudionika.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/zirje_1.mp3}

Put Žirja kreće šest vozila Oldtimer kluba Veteran Lučko ’91, a njima se u Karlovcu pridružuju još četiri starodobna vojna vozila.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/zirje_2.mp3}

Na posljednjoj smotri starodobnih vojnih vozila u Karlovcu 26. svibnja bili su i predstavnici Šibenika odnosno Žirja. S njima već dvije godine traje suradnja i ona će biti nastavljena, poručuje Dubravko Halovanić.

Kako je riječ o starim vojnim vozilima, put do Šibenika gdje se ukrcava na trajekt za otok Žirje, bit će dosta dug. Starodobna vozila iz Zagreba očekuju se u Karlovcu u petak već u 8 sati ujutro a tu se priključuju Karlovčani. Nakon obilaska Vodica, u Šibenik bi trebali stići oko 14 sati. Povratak u Karlovac je u nedjelju u kasnim satima.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/zirje_1109/*{/rokbox}