Danas otvorenje 17. Filmske revije mladeži i 5. Four River Film Festivala

KARLOVAC – Zahvaljujući Hrvatskom filmskom savezu i Kinoklubu Karlovac, naš grad od danas ponovo, kao i svake jeseni, postaje središnje mjesto hrvatskog, ali i svjetskog srednjoškolskog filma. Večeras započinju sada već tradicionalni, 17. Filmska revija mladeži, na kojoj se prikazuju i natječu uratci domaćih srednjoškolaca, kao i međunarodna inačica toga festivala – 5. Four River Film Festival, u sklopu kojega posjetitelji i sudionici mogu pogledati filmove mladih iz cijeloga svijeta.

Za Karlovčane, koji već godinama žive bez kina i prisiljeni su putovati u Zagreb ako žele pogledati najnovije filmove, ovo je prilika da barem nekoliko dana u godini ugoste film u svome gradu i dožive posebnu atmosferu i dobru energiju koju nam donose mladi filmaši. Uoči početka festivala, poslušajte anketu u kojoj su građani odgovarali na pitanja nedostaje li im kino u Karlovcu i kako se nose s time.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/anketa_filmovi.mp3}

Mladi filmaši iz karlovačkog Kinokluba već su godinama na dobrom glasu i poznati su nam po odličnoj organizaciji, a kako su ove godine tekle pripreme rekla nam je koordinatorica Revije i Festivala, Marija Ratković Vidaković.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/filmovi_2.mp3}

Ekonomska kriza koja već godinama trese cijeli svijet odrazila se nažalost i na filmski festival u Karlovcu. Iako i ove godine ugošćujemo mlade iz Slovenije, Srbije, Austrije, Danske, Norveške, Francuske, Njemačke, Španjolske, Velike Britanije, Belgije, Finske, Irske, pa čak i iz dalekog Libanona i Hong Konga, broj sudionika nešto je manji nego prijašnjih godina, kaže voditeljica Ureda za goste Revije i Festivala, Adrijana Dimić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/filmovi_3.mp3}

Svečano otvorenje ovogodišnje Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala počinje večeras u 20.30 sati, kada će u nekadašnjem kinu Edison započeti prva projekcija u sklopu natjecateljskog programa. No, događanja u sklopu popratnog programa festivala počinju već jutros, također u bivšem Edisonu, projekcijom Andersenovih bajki za naše najmlađe sugrađane, od 10.30 sati.
Do 15. rujna, do kada će trajati filmski festival u Karlovcu, očekuje nas šaren program o kojem je više ispričala Marija Ratković Vidaković.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/filmovi_4.mp3}

Od 99 prijavljenih filmova iz Revijskog djela i čak 190 filmova iz Festivalskog dijela trebalo je odabrati one najbolje, što nije bilo lako.
Nakon pregledanih bezbroj sati materijala, žiri je u program odlučio uvrstiti 67 filmova iz 14 zemalja. Najbolji filmovi bit će nagrađeni i to u nekoliko kategorija.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/filmovi_5.mp3}

S obzirom na činjenicu da svake godine pristiže sve više filmova, i žiri je morao biti pravi tim stručnjaka. Baš kao i prošle godine, žiri će odluke donositi na engleskom jeziku s obzirom na to da će o najboljima odlučivati vrsni znalci koji dolaze iz Hrvatske, SAD-a i Poljske.
To su filmska redateljica, montažerka i producentica Dana Budisavljević, profesor David Whitt koji u Lincolnu predaje kolegij koji se bavi novim medijima i filmom i mlada poljska producentica Aleksandra Szymanska koja danas radi i stvara u Koelnu u Njemačkoj. Odluka oko nagrade „Žuta zastava” za doprinos nenasilju na filmu bit će pak prepuštena nešto mlađoj ekipi – samim srednjoškolcima.