Međunarodni dan starijih osoba

KARLOVAC – Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan starijih osoba.

Ova godina posvećena je aktivnom starenju i međugeneracijskoj solidarnosti kako bi se spriječila socijalna isključenost starijih osoba, ali i potaknulo osobe treće životne dobi na zdravo starenje i aktivnu ulogu u društvu. Karlovačka županija je među najstarijim županijama s udjelom stanovništva starijeg od 65 godina oko 21 % te je jedan od bitnih javnozdravstvenih prioriteta, usvojenih od strane Županijske skupštine, briga i skrb za starije i nemoćne osobe. Tim povodom danas će biti predstavljen Vodič za starije građane Karlovačke županije.

Vodič sadrži korisne informacije, upute i praktične savjete potrebne kako bi se starije osobe što spremnije i lakše suočile s problemima na koje nailaze, ali i kako bi im se omogućio potpuniji i bolji uvid u dostupnost službi koje pružaju socijalnu i zdravstvenu skrb. Predstavljanje je u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić” u 11 sati.

Povodom Međunarodnog dana starijih i u suradnji s Ministarstvo unutarnjih poslova danas i u srijedu će u prostorijama Doma za starije i nemoćne osobe „Sveti Antun” biti održano predavanje na temu prevencije i zaštite od krađe, prevare i zloupotrebe kojoj su cilj starije osobe. Predavanje će biti održano u svrhu poticanja svjesnosti o takvim pojavama u našem društvu i načinu kako se aktivno zaštiti. Prezentaciju pod nazivom „Zlatna jesen” održat će djelatnici PU karlovačke Anita Gračan i Mario Sunarić od 11 sati. Predavanje je prvenstveno namijenjeno korisnica Doma, ali i svim građanima starijim od 65 godina.