KABA

Laburisti: Ugovor s Toplanom je ugovor sa sotonom

KARLOVAC – Nakon što su stigli novi računi od „Nove Gradske Toplane”, Hrvatske laburiste je ponovno zaprepastila činjenica da će uz račune, građanima biti poslani i ugovori, koje doslovce nazivaju ugovorima sa sotonom.

– Obzirom na to da su ti ugovori zapravo po onome kako su složeni – doživotni pa čak bismo mogli reći i nasljedni možemo ih nazvati “ugovorima sa sotonom”, rekla je Snježana Kirinić, predsjednica Podružnice Karlovačke Županije Hrvatskih laburista-Stranke rada.

– Kako smo imali prilike vidjeti u jednom dnevnom listu, stoji izjava da su taj ugovor „amenovali” odvjetnici Grada, te da će ga poslati svakom predstavniku stanara i njihovim posredstvom doći do potpisa građana. Postavlja se pitanje, od kada to bilo koji predstavnik stanara ima pravo potpisati, ili dati nekome na potpis, ili učiniti bilo što u nečije ime? – pitaju se Laburisti.

Nije jasno koji je to od odvjetnika Grada mogao dati „amen” na takvo nešto, kažu, jer se tu apsolutno radi o iskorištavanju nepoznavanja pravne materije naših građana čime ugovor takve vrste postaje ništavan. Želimo vjerovati da se nije hotimice pokušalo prevariti građane, ali svako daljnje postupanje, na žalost, navodi na suprotan zaključak, istaknuto je na današnjoj press konferenciji.

– Primjerice kad je riječ o novim općim uvjetima, a taj ugovor je sastavljen na, ni manje ni više, nego ravno 26 stranica što je nevjerojatno. Ugovor bi trebao biti jasan, sažet i razumljiv svim građanima, a ne da čovjek padne u nesvijest dok ga pročita i pokuša shvatiti što zapravo tamo piše. A piše svašta, od toga da je ugovor praktički doživotan, pa do toga da se ugovorne obveze prenose na svakog novog kupca, nastavlja Kirinić i dodaje, da je činjenica da su računi poslani i poneki građani su zbog neznanja o tome što se događa, te račune platili iako su ništavni bez ugovora.

– Ucjenjivati nekoga, prisiljavati da koristi uslugu koju ne želi, takođedrezali cijevi. Prijeti im se sudom, kaznama i pitamo se otkuda ikome pravo na to? To je nedopušteno, pa ipak se to čini građanima koji su se odvojili. Građani se imaju pravo odvojiti, i nitko živ na svijetu im nema pravo to osporiti. Ono što je vidljivo jest da je „Toplana” „zrela” za državno odvjetništvo, inspekciju i nadzor jer toliko počinjenih zakonskih prekršaja ne bi mogla progutati ni ona tri majmuna u izlogu na slici a kamo li itko sa zdravim razumom i osnovnim poznavanjem prava, zaključuje Kirinić.

Laburisti poručuju da se građani mogu obratiti za bilo kakvo pitanje ili nedoumicu vezano uz Toplanu, te će vas rado uputiti kojim institucijama i gdje se mogu obratiti da bi mogli ostvariti svoja prava.

Ples