Počelo obilježavanje 200 godina od rođenja D. Jarnević

KARLOVAC – Svečanom akademijom u Gradskom kazalištu Zorin dom održanoj sinoć, počelo je obilježavanje 200. obljetnice rođenja Dragojle Jarnević, poznate ilirke i književnice, prve hrvatske planinarke i alpinistice ali i velikog borca za ženska prava . Obljetnica se obilježava i narednih dana a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i Grada Karlovca.

Prigodan program pripredili su učenici osnovne škole koja nosi ime Dragojle Jarnević a sudjelovali su i mnogi drugi – plesači i mladi glumci, recitatori, ali i svjetski poznati karlovački gitarista Viktor Vidović, primjerice…

U prigodi obljetnice rođenja velike karlovčanke u ponedjeljak će u Likovnom salonu Ljudevit Šestić u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić biti postavljena izložba “Dragojla Jarnević – Ilirkinja iz Karlovca”. Moći će se razgledati do 15. studenog. U Gradskom muzeju će u srijedu 17. listopada biti priređena predavanja „Dragojla Jarnević u hrvatskoj književnosti i „Karlovac Dragojlinog doba” a 25 listopada stručni skup u organizaciji karlovačkog ogranka Matice Hrvatske.

U subotu 20. listopada svečano će biti otvorena planinarska staza s imenom Dragojle Jarnević, koja je bila poznata i kao prva hrvatska planinarka. Trasa ove staze bit će od Svibanjske ulice na Švarči pa preko Kozjače do Planinarskog doma „Zvonimir Plevnik” na Kalvariji.

U sastavu obilježavanja 200. Obljetnice od rođenja D. Jarnević 23. listopada bit će promoviran kratki igrani film školske filmske družine nazvan „Dragojla naš ponos”. Uslijedit će i predavanje o životu i radu Dragojle Jarnević.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/dragojla/*{/rokbox}