Završena Arca 2012. Nagrađeno pet karlovačkih inovacija!

ZAGREB – 10. jubilarna međunarodna izložba inovacija Arca 2012. završena je svečanom podjelčom plaketa, priznanja i medalja. 8 karlovačkih inovacija predstavljeno je ove godine, a čak 5 je nagrađeno. Srebrnu medalju dobio je optički ciljnik CT-1,5x s integriranom crvenom točkom na jurišnoj pušci VHS grupe autora Instituta Ruđer Bošković i HS Produkta d.o.o.

Kondenzacijska parna turbina s reguliranim oduzimanjem pare snage 2 do 5 MW grupe autore iz Tvornice turbina d.o.o., pištolj XDS autora Marija Špine i Dubravka Trpćića iz HS Produkta d.o.o., te postupak za proizvodnju prostirke za papkare i kopitare i njenog recikliranja u kompost Matije Volnera nagrađene su zlatnom plaketom, dok je posebno priznanje dobio revolver RHS Hrvoja Rapića iz HS Produkta d.o.o.

Predsjednik Udruge inovatora Karlovačke županije Marko Bubaš zadovoljan je dobivenim priznanjima, a ovo je samo još jedan dokaz da su karlovački inovatori visoko rangirani u Hrvatskoj, ali I šire.

Marko Bubaš za svoje je djelovanje nagrađen od strane predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića odličjem Danice Hrvatske s likom Nikole Tesle.Povezivanje kreativnosti I znanja ključ je uspjeha, rekao je u svom izlaganju predsjednik Josipović, dodavši da su mladi inovatori bogatsvo naše zemlje. Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Stjepan Car podsjetio je da je u tijeku izrada Nacionalne strategije inovacija, koja će pomoći inovatorima u njihovim naporima za razvoj zajednice.

Naša zemlja ima dugu povijest inovatorstva, a tehnička kultura postala je nacionalni resurs, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ante Markotić. U 66 godina postojanja, zajednica je uspjela okupiti brojne inovatore, trenutno ih broji 65 tisuća članova. Oko Zajednice tehničke kulture okupljeno je 45 tisuća mladih ljudi, od kojih su neki bili i sudionici ovogodišnje Arce. Markotić je predložio da se 01. listopad uvede kao Dan hrvatskih inovatora, koji to zaslužuju.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/arca2012_nagrade/*{/rokbox}