KABA

OŠ Plaški pobjednik natječaja „Škola prijatelj starijih – Lajkam starije”

KARLOVAC – Osnovna škola Plaški pobijedila je na natječaju „Škola prijatelj starijih – Lajkam starije”, u konkurenciji od 73 osnovne škola iz cijele Hrvatske. Natječaj je raspisan povodom Europske godine aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti u organizaciji Royalove zaklade za međugeneracijsku solidarnost.

Pobjednička, Osnovna škola Plaški, pokrenula je folklornu skupinu kako bi aktivirala starije stanovništvo i obnovila kulturna dobra koja su u ratu uništena. Djeca, djedovi i bake izrađuju nošnje, bilježe stare običaje na temelju kojih učiteljice pišu igrokaze i predstavljaju ih na školskim priredbama. Djeca se aktivno druže sa starijima, pomažu im u kućanskim poslovima (noseći drva, kruh, mlijeko), čitaju pisma njihovih najbližih koji uglavnom žive u inozemstvu te zajedno hodočaste u obližnja mjesta. Također, učenici provode kreativne radionice u kojima, uz druženje sa starijima izrađuju suvenire za prodaju. Od zarađenog novca kupuju se materijali za daljnje radove.

Royalova zaklada za međugeneracijsku solidarnost raspisala je ovaj natječaj s ciljem podsjećanja odraslih, ali i poduke najmlađih kako je poštivanje starijih, pomaganje i uvažanje različitosti istinska radost. Novčano su nagrađene tri osnovne škole koje su imale najbolje i najkreativnije projekte, a uz Plaški to su OŠ Josipa Matoša iz Vukovara i OŠ Draškovec.

Dobivene novčane nagrade škole će utrošiti za daljnje aktivnosti s osobama treće životne dobi, kako bi pridonijeli boljoj kvaliteta života starijih. Nagrađene osnovne škole vlastitim su projektima već dale doprinos afirmaciji i većoj integraciji osoba treće životne dobi u društvo te će nastaviti djelima pokazivati pravu međugeneracijska solidarnost.