Karlovac domaćin konferencije o zelenim gradovima

KARLOVAC – Karlovačka županija i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske organizirale organizirale su danas konferenciju pod nazivom ”Dani otvorenih vrata 2012.: Pametni i zeleni gradovi. Cilj susreta bio je prezentirati instrumente energetskog razvitka i primjere dobre prakse u Hrvatskoj, kao i u susjednim zemljama, kroz primjere implementacije projekata u regiji.

Ovaj događaj u okviru Europskog tjedna regija i gradova dio je programa koji se odvija u petstotinjak gradova diljem Europe, a u Karlovačkoj županiji je odabrana tema “Pametni i zeleni gradovi”, o čemu je više kazala voditeljica Odsjeka za regionalnu i međunarodnu suradnju i europske integracije Karlovačke županije Marijana Tomičić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/zeleni_grad_1.mp3}

U Karlovačkoj županiji provode se konkretni projekti i aktivnosti vezani uz ovu problematiku. Primjerice grad Ozalj kandidirao je projekt toplane na biomasu prema pretprisupnim fondovima Europske unije, pojasnio je zamjenik ravnatelja REGEA-e Velimir Šegon.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/zeleni_grad_2.mp3}

Uslijed porasta cijene energenata javnost se sve više informira o ovakvim projektima, no u Hrvatskoj još ne postoji zakonska regulativa vezana primjerice za izgradnju zgrada nulte potrošnje.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/zeleni_grad_3.mp3}

Na ovoj konferenciji sudjelovali su i gosti iz Bosne i Hercegovine, te Slovenije s primjerima prakse u tim zemljama. O projektima energetske učinkovitosti govorio je i župan Ivan Vučić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/zeleni_grad_4.mp3}

Umrežavanje gradova, ali i županija na ovakvim projektima od velike je važnosti prije ulaska u Europsku uniju, jer samo zajedničkim snagama uspjet će se doći do sredstava iz strukturnih fondova unije, čulo se na konferenciji.