KABA

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

KARLOVAC – Međunarodni je dan borbe protiv siromaštva. Siromaštvo je termin koji se najčešće koristi za nedostatak osnovnih uvjeta za život. Biti siromašan znači ne imati dovoljno novaca (ili nekih drugih sredstava) za priuštiti si osnovne ljudske potrebe kao što su hrana, piće, dom, itd. Mnogo ljudi u raznim državama diljem svijeta živi u siromaštvu, osobito u nerazvijenim područjima Afrike, Latinske Amerike i Azije.

Prema definiciji UN-a, siromašnima se smatraju osobe koje su odreknute načina života, komfora i dostojanstva, koji se smatraju normalnim u društvu u kojem žive. Siromaštvo se mjeri stalno promjenljivim normama određenog društva i njegovih užih sredina. Po tim kriterijima, siromaštvo se dijeli na bijedu ili apsolutno siromaštvo, relativno siromaštvo, pauperizam i novo siromaštvo.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva danas će biti obilježen i u Karlovcu. Ovaj dan bit će obilježen u Centru za beskućnike Milosrđe na Gazi, s ciljem da se pomogne upravo onima koji su ugroženi siromaštvom, onima koji su bez smještaja, bez hrane i bez osnovnih uvjeta za život.
Nakon okupljanja sudionika i Svete mise bit će održan okrugli stol, a sve će završiti malonogometnom utakmicom između hrvatske reprezentacije i beskućnika koji borave u karlovačkom Centru.