furesti

KARLOVAC – U pastoralnom centru župe Sv. Tri Kralja Banija – Karlovac u petak je održan humanitarni koncert karlovačke klape Furešti. Koncert u organizaciji Kluba roditelja nedonoščadi Palčići održan je u sklopu velike humanitarne akcije „Palčić gore!” kojom se prikupljaju sredstva za inkubatore i dodatnu medicinsku opremu za zbrinjavanje najmlađih građana Hrvatske koji već u prvim danima svog života kreću u životnu borbu.

Na koncert Furešta odazvalo se oko 150 Karlovčana koji su dobrovoljnim donacijama skupili 7.586,50 kuna koji će se utrošiti za potrebe karlovačkog rodilišta odnosno za kupnju reanimacijskog uređaja za novorođenčad.

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 djece te je svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću izuzetno niska. Prijevremeno rođena djeca osobito su osjetljiva u razdoblju neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji kao i zdravstveni djelatnici nalaze pred brojnim izazovima. Studija Hrvatskog perinatološkog društva iz 2010. godine pokazala je da medicinska oprema koju posjeduju nadležne medicinske institucije nije dovoljna ili je zastarjela.