KABA

Blagdan je Svih svetih

KARLOVAC – Danas obilježavamo Dan Svih svetih ili Sisvete. Na blagdan Svih svetih prisjećamo se naših najmilijih koji više nisu među nama, pa danas građani danas tradicionalno obilaze groblja te polažu cvijeće i pale svijeće na njihovim posljednjim počivalištima.

Ova svetkovina, premda potječe od Rimokatoličke crkve, danas je bez obzira na vjersku pripadnost, prihvaćena kao zajednička civilizacijska vrijednost. Stoga je to i državni praznik u svim zemljama zapadne kulture; dan kada se prisjećamo onih koji više nisu s nama, s nadom da su svi oni u svjetlu vjere pronašli svoj mir.

Prve zabilježene povijesne tragove blagdana Svih svetih nalazimo u 4. stoljeću. Još od svojih početaka, Crkva je jednom godišnje slavila sve svete mučenike. Kako je broj mučenika i drugih svetaca vremenom narastao, pa ih je bilo nemoguće sve nabrojati, mnogi od njih razvrstani su u kalendar, kako bi se njihov spomendan slavio u određeni datum. No, i tu je bilo mjesta samo za manjinu svetaca pa je zato uveden blagdan Svih svetih. Pod izrazom „svi sveti” ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima. Mnogo je veće mnoštvo onih koji nisu kanonizirani, iako su tijekom svog života činili velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjima.

Današnjim blagdanom Crkva želi podsjetiti upravo na sve njih. Današnje generacije su navikle blagdan Svih svetih zvati “danom mrtvih”, što je posve netočno, jer je kršćanska poruka da smrt nije kraj, nego samo prijelaz, rađanje u novi život, život s Bogom “oči u oči”.