KABA

Spomen na žrtve zaseoka Vukovići

POLJANAK – Vjeloslav, Dane, Lucija, Milka i Nikola Vuković, Joso i Nikola Matovina te još jedan Dane Vuković osmero je nevinih žrtava koje su četnici 7. studenoga 1991. godine ubili u zaseoku Vukovići kod sela Poljanak između Plitvičkih jezera i Saborskog. Njima je kod spomen-obilježja na mjestu stradavanja odana počast cvijećem i zapaljenim svijećama koje su postavili rodbina stradalih te predstavnici više branitreljskih Udruga i srodnih asocijacija proisteklih iz Domovinskog rata. Božju riječ i blagoslov u spomen na stradale od četničkog metka zazvao je velečasni Josip Štefančić, župnik iz Plitivičkih jezera.

Sudionike komemoracije pozdravili su i načelnik općine Plitvička jezera Ivan Kukuruzović, vukovarski branitelj i svojedobno zatočenik srpskih logora Petar Janjić – Tromblon te uime brojnih braniteljskih Udruga iz Hrvatske i susjedne BiH Ivan Mateša. On je i danas mišljenja kako vrijeme ipak ne liječi rane.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/poljanak_1.mp3}

Legendarni vukovarski branitelj Petar Janjić – Tromblon ponovo je optužio državu Hrvatsku da svojom politikom ne mari za ovakav zločin i žrtve.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/poljanak_2.mp3}

Među sudionicima sjećanja na žrtve zločina u Vukovićima bio je i jedini preživjeli od 7. studenoga 1991. godine, tada 16-godišnji Božo Vuković. U neformalnom razgovoru ali ne i u novinarski mikrofon detaljno je opisao ubojstvo osmero civila prije 21 godinu kada je, uz ostale, ubijen i njegov otac. Za neke od počinitelja zna, žive u Hrvatskoj, svojedobno je svjedočio i u Hagu ali su počinitelji i dalje na slobodi. Jedino kaže da su za njega imena počinitelja zaboravljena kada je krajem 1992. godine ponovo trebao biti ubijen kao jedini svjedok zločina u Vukovićima.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/poljanak_3.mp3}

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/poljanak/*{/rokbox}Ples