vz_dr_55

  • November 19, 2012
  • Admin
  • 0

DUGA RESA – Područna Vatrogasna zajednice grada Duge Rese i općine Bosiljevo svečanom sjednicom obilježila je 55 godina postojanja i rada. Tom je prigodom predsjednik Zajednice Josip Zlatunić podsjetio kako je današnja Vatrogasna zajednica Duge Rese i Bosiljeva nastala iz nekadašnjeg Vatrogasnog saveza općine Duga Resa.

Ipak, prvo vatrogasno društvo na području Duge Rese započelo je radom 1. ožujka 1885. godine nakon što je punih 117 godina ranije Marija Terezija izdala Požarne propise, podsjetio je Zlatunić.

 {denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vz_dr_1.mp3}

Dugoreški vatrogasni odbor općine osniva se nakon Drugog svjetskog rata a pedesetih godina na tom području djeluju tri DVD-a – u Generalskom Stolu, Netretiću i Lipi. Ipak, najviše gasiteljskih društava nastalo je između 1955. i 1992. godine kada je na širem dugoreškom području osnovano čak 11 društava. Godine 1956. nastaje Vatrogasni savez općine pa se ta godina smatra i početkom objedinjenog rada svih dobrovoljnih vatrogasnih društava na dugoreškom području.

Osnivanjem općina i gradova mijenja se i dotadašnji naziv Saveza u Vatrogasnu zajednicu Grada Duge Rese i općina Duga Resa, Barilović, Bosiljevo, Generalski Stol i Netretić. Godine 1997. vlastitu vatrogasnu zajednicu osniva općina Netretić, a kasnije to čine i općine Barilović i Generalski Stol. Danas djeluje Vatrogasna zajednica grada Duge Rese i općine Boisiljevo koja okuplja 6 dobrovoljnih društava.

U radu skupštine Područne Vatrogasne zajednice Duge Rese i Bosiljeva sudjelovali su i gradonačelnik Duge Rese Ivan Baršić, načelnici općina Netretić i Bosiljevo Ivica Gračan i Josip Korenić, pročelnik Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Karlovcu Martin Barić kao i gosti iz susjedne Republike Slovenije – Gasilske zveze Črnomlja i Prostovoljnog gasilskog društva Črnomlja. Svi oni čestitali su 55. obljetnicu osnutka Zajednice, dok je gradonačelnik Duge Rese Ivan Baršić istaknuo dobru suradnju s predsjednikom Josipom Zlatunićem iako je ponekad bilo i žučnijih rasprava. Ipak, sve je bilo na dobrobit vatrogastva kako bi na njih danas bili ponosni.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vz_dr_2.mp3}

Na kraju svečane sjednice predane su zahvalnice vatrogasnim zajednicama i društvima, organizacijama, tvrtkama i pojedincima.