Izum za pomoć vatrogascima

KARLOVAC – Motalica vatrogasnih crijeva službene oznake MVC1-15 i njezina inačica MVC2-15 izum je našeg sugrađanina Damira Novakovića, člana karlovačke Zadruge branitelja “Roj” a ujedno i člana Udruge inovatora karlovačke županije.

Riječ je o proizvodima namjenjenima vatrogasnim postrojbama, kako onima profesionalnim tako i dobrovoljnim vatrogasnim društvima. U čemu je prednost namatanja vatrogasnog crijeva nakon njegove uporabe, ovim malim strojem, pojašnjava Novaković koji precizira kako je namatanje vatrogasnih crijeva moguće na dva načina – dvostruko odnosno jednostruko.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/damir_1.mp3}

Namatanje crijeva pomoću motalice traje svega nekoliko sekundi za razliku od uobičajenog namatanja koje za jedno crijevo vatrogascima oduzima i minutu vremena. Kada se pak uzme u obzir da je ponekad potrebno pospremiti i desetak upotrebljenih vatrogasnih crijeva, ušteda u vremenu korištenjem ove motalice svakako je velika. Pored toga, upotrebom ove motalice iz vatrogasnih se crijeva automatski cijedi i zaostala voda.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/damir_2.mp3}

Osnovna motalica vatrogasnih crijeva opremljena je kotačima i upotrebljiva je na ravnim površinama, primjerice na ulici. Njezinim guranjem upravo uz pomoć kotača, posebnim prijenosom obavlja se namatanje kroz svega nekoliko sekundi. Druga verzija namjenjena je uporabi na neravnim terenima, primjerice u šumama ili kamenjarima. Takvu motalicu vatrogasac nosi na prsima i ručnim okretanjem poluge namata crijevo. To čini također unutar nekoliko sekundi, kaže Damir Novaković koji dodaje kako je ideju za izradu motalice dobio početkom godine od vatrogasca Vjekoslava Tropa koji je uočio problem pospremanja vatrogasnih crijeva nakon uporabe. Zajedno s njim i s još nekolicinom članova Zadruge branitelja “Roj” nastale su ove motalice, pojašnjava Damir. Dodaje kako je ovaj izum, inače već patentiran i zaštićen, bio predstavljen i na ovogodišnjoj međunarodnoj izložbi inovacija Arca sredinom listopada. No, već je netko plagirao taj izum.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/damir_3.mp3}

Motalicu vatrogasnih crijeva koju očekuje dodatno moderniziranje i uljepšavanje, Damir Novaković namjerava ponuditi svim profesionalnim ali i dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Stroj su već vidjeli i pojedinci iz Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca koji nisu krili zadovoljstvo njezinim učinkom. Inače, detalje o motalici i načinu njezina rada kao i ostale pojedinosti moguće je vidjeti i na web-stranici Zadruge branitelja Roj www.zbroj.hr.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/damir_4.mp3}

Iako konačna cijena ovih dvaju proizvoda još nije definirana jer predstoji dodatna zaštita proizvoda plastificiranjem, Damir Novaković predviđa da će, ovisno o modelu, biti između 3 i pol i pet tisuća kuna.

motalica_1