KABA

Proglašeni najuspješniji planinari i speleolozi grada Karlovca

KARLOVAC – Jučer je u organizaciji Planinarskog saveza grada Karlovca na vili Anzić održana je tradicionalna “Noć karlovačkih planinara”. Po prvi puta u organizaciji Saveza proglašeni su i najuspješniji planinari Karlovca za 2012. godinu.

Za najbolje planinarsko društvo proglašeno je PD Karlovac, za najuspješnijeg planinara u 2012. godini. proglašen je Darko Protulipac PD Karlovac, a njegova kolegica iz društva Gordana Škrtić, najuspješnija je planinarka. U konkurenciji speleologa, najuspješnijim su proglašeni Kesnija Priselac i Neven Ris iz Speleološkog društva Karlovac. Uručene su i dvije posebne nagrade za stručnu pomoć u radu Saveza, mr.sci dr. Maji Grba Bujević i brigadiru Dubravku Halovaniću.

Iza karlovačkog Planinarskog saveza izuzetno je aktivna godina, kaže predsjednik Mladen Kuka, najuspješnija do sada. Brojni izleti i usponi, a jedini su u Hrvatskoj u suradnji s PD Karlovac, organizirali dvije planinarske škole u jednoj godini. Ovo je ujedno i uvertira u iduću godinu za koju su planovi još ambiciozniiji. Za narednu godinu predsjednik Saveza je najavio dvije ekspedicije i to u Južnu Ameriku i Tursku te otvaranje “Kuće slavnih u Karlovačkom planinarstvu” u siječnju 2013.

No u planu nisu samo fizičke aktivnosti. Svoju ljubav prema prirodi i planinarstvu pretočit će na papir. Pri kraju je monografija Povijest planinarstva u gradu Karlovcu, koju uređuje Rudolf Starić, uz pomoć Mladena Kuke. Monografija bi svjetlo dana treba ugledati u proljeće. A obilježit će tri važna jubileja: 100 godina od smrti Mirka Seljana, 170 godina od prvog alpinističkog uspona u povijesti hrvatskog alpinizma koji je izvela Dragojla Jarnević u stijeni Okića te 90 godina organiziranog planinarstva u Karlovcu, kada je 1923. godine osnovana podružnica HPD-a Karlovac.