KABA

Prosvjetari spremni i na prosvjede zbog novog sporazuma s Vladom

KARLOVAC – Ulaskom u Novu godinu na snagu je stupio dodatak Sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama. Ovim Sporazumom Sindikati nisu zadovoljni, te najavljuju nove sastanke s predstavnicima Vlade, a ako se pregovorima ne uspije doći do zadovoljavajućih rješenja, očekuju nas novi štrajkovi.

Arbitražnim postupkom 7. prosinca prošle godine završeni su pregovori o reviziji dodatka Sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama. O Sporazumu se pregovaralo 10 mjeseci, a potpisivanjem konačnog dodatka Vlada se htjela osigurati i dati do znanja kako ove godine neće isplatiti 1,5 milijardi kuna za usklađivanje plaća u javnim službama s plaćama zaposlenih u javnim poduzećima, smatra županijska sindikalna povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja Biserka Šintić. Plaće se još treba uskladiti sa Bruto domaćim proizvodom, dodaje.

U ovom Sindikatu nezadovoljni su, te najavljuju sastanak svih sindikata, a nakon toga i nove sastanke s predstavnicima Vlade. Ako se pregovorima ne uspije riješiti ova situacija, biti će novih štrajkova prosvjetnih djelatnika. Prvi sastanak između predstavnika sindikata trebao bi biti u petak, a nakon toga u planu je pokušati doći do nadležnog ministarstva.

Hoće li doći do dogovora ili će na kraju školske godine oni najmanje krivi za cijelu zavrzlamu – učenici, opet najviše ispaštati, saznat ćemo uskoro.