KABA

Karlovac bi ove godine mogao dobiti spomenik braći Seljan

KARLOVAC – Centar za ekspedicionizam istraživanje i kulturu Braća Seljan, ove godine obilježava jednu važnu obljetnicu, a to je stota godišnjica smrti Mirka Seljana. Tim povodom predsjednik CEIK-a Mladen Kuka, uputio je gradonačelniku grada Karlovca Damiru Jeliću inicijativu za postavljanjem spomenika braći Seljan u centru Karlovca, točnije na Korzu.

Kao vođa ekspedicije na lokalitetu Gran Pajatena prije 12 godina, Mladen Kuka je postavio spomen ploču slavnim karlovačkim istraživačima, a sada bi bio red da i njihov grad dobije slično obilježje, smatra Kuka. Postavljanjem spomenika, odužili bi se svojim prethodnicima na najljepši mogući način, a kroz jednu prepoznatljivu vizuru na originalan način, brendirali bi naš grad, istaknuo je predsjednik CEIK-a, Mladen Kuka. Osim toga, braća Seljan su svojim otkrićima, ostavili izniman trag iza sebe i stali uz bok najvećim svketskim istraživačima.

A jedna od hrvatskih istraživačica, odnosno alpinistica je i Dragojla Jarnević, koja je postala prva žena alpinistica koja se popela na vrh stijene Okića 1843. godine. Ona je prošle godine povodom obilježavanja dvjestote godišnjice njena rođenja, dobila i poštansku marku sa svojim likom. Stoga CEIK-ovci idu dalje. I oni su uputili prijedlog Hrvatskoj pošti za izdavanje marke s likom Mirka Seljana koji je na razmatranju. Nadamo se da će želje i inicijative CEIK-a, postati stvarnost.