GSV: Nezaposlenost i dalje najbolnija točka u našoj županiji

KARLOVAC – Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Karlovačke županije održana je danas u županijskoj Gospodarskoj komori. Bilo je riječi o gospodarskom stanju u Karlovačkoj županiji, a socijalno – gospodarsku sliku s osvrtom na godine krize članovima je predočio Zlatko Kuzman, predsjednik HGK županijske komore Karlovac.

Gospodarsko-socijalno stanje u Karlovačkoj županiji nije mnogo drugačije od onog u Hrvatskoj, no imamo nekih specifičnosti po kojima smo bolji od ostalih unatoč svjetskoj krizi, kazao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman.

Kuzman je još naglasio kako je svjetska kriza u Hrvatsku došla s dvije godine zakašnjenja, ali s istim intenzitetom. Tako je u zadnje četiri godine u Hrvatskoj izgubljeno 152 tisuće radnih mjesta, u Karlovačkoj županiji trenutna brojka popela se skoro na 12 tisuća nezaposlenih.

Krizu su u Karlovačkoj županiji, zaključeno je, najteže podnijeli obrtnici i mala poduzeća, a oni, ali i svi ostali očekuju bolju gospodarsku klimu kad naša zemlja pristupi EU. A što se, pak, tiče očekivanja u ovoj godini, Kuzman je kazao, kako se predviđanjima rasta bruto nacionalnog proizvoda bave mnogi od hrvatske vlade do Europske banke. -Neki nam predviđaju svijetlu budućnost, a neka predviđanja nisu baš najbolja, no to su samo predviđanja, kako će biti pokazat će vrijeme, kazao je Kuzman.

Regionalni povjerenik SSSH i član GSV-a Nikola Badovinac iskazao je zabrinutost zbog velikog broja nezaposlenih, te smatra da bi trebalo poduzeti inicijativu i osmisliti nove mjere koje bi smanjile nezaposlenost.

Kao dobar primjer naveo je zapošljavanje putem javnih radova, no kako je kazao, to je nedovoljno. On smatra da bi se Vlada trebala aktivnije boriti protiv nezaposlenosti, te se nada kako će to u budućnosti i učiniti.

Generatori pozitivnih gospodarskih pokazatelja u našoj županiji su ujedno i najznačajniji izvoznici: Alstom Hrvatska, HS Produkt, Karlovačka pivovara, Adriadiesel, Kelteks, Kaplast Uniweld strojevi.