U Vukovaru i 150 karlovačkih branitelja

VUKOVAR – Oko 150 branitelja iz Karlovca ali i drugih gradova županije sudjelovalo je u prosvjedu kojeg je u Vukovaru organizorao Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, a pod nazivom „Za hrvatski Vukovar – ne ćirilici“. Procjenjuje se da je prosvjedu u Vukovaru nazočilo oko 20 tisuća branitelja iz svih krajeva Hrvatske. Vladi Republike Hrvatske tom je prilikom, uz ostalo, poručeno da odustane od provedbe Zakona o pravima nacionalnih manjina i uvođenja dvojezičnosti.

Stožer smatra da u Vukovaru nije vrijeme za uvođenje dvojezičnosti te izražava bojazan da bi ravnopravnost ćirilićnog pisama s latiničnim rezultiralo međunacionalnom nesnošljivosti i ugrozilo dugo stvarani mir. Polemike o uvođenju dvojezičnosti u gradu heroju pojavile su se nakon objave rezultata popisa stanovništva iz 2011. godine po kojemu u Vukovaru živi više od 33 posto pripadnika srpske nacionalne manjine.

Na pozornici postavljenoj na prakiralištu u središtu grada na obali Dunava redali su se govornici, ali ne i političari. Pater Ante Perković koji je i sam, kako reče “proživio i preživio kataklizmu Vukovara”, za oko 20 tisuća okupljenih prosvjednika zazvao je Božji blagoslov.

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, inače organizatora prosvjednog skupa protiv uvođenja dovjezičnosti u Vukovaru, Tomislav Josić poručio je vladajućima: “Ne ćirilicu u Vukovar, gospodo! To vam nećemo dopustiti jer je cijeli grad Vukovar Ovčara!”. Josić je ujedno najavio održavanje novog prosvjednog skupa u travnju u Zagrebu rekavši kako će na zagrebačkom prosvjedu biti još glasniji za ostvarenje svojih ciljeva, jer će do tada mobilizirati svih 500 tisuća hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji i prijatelja kako bi ih podržali u traženju da se u Vukovar ne uvede dvojezičnost.

“Cilj ovih aktivnosti je osigurati saborsku raspravu i na koncu odluku kojom će se Vukovar izuzeti iz odredbi Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina u dijelu koji se tiče uvođenja dvojezičnosti”, poručio je Josić.

Na prosvjednom skupu, održanom simbolično u 12,05 sati na parkiralištu ispred hotela “Dunav” Vladi i Saboru ali i vukovarskim gradskim vlastima upućeno je više zahtjeva. Uz ostalo traži se zaustavljan je svih radnje oko provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u znak poštovanja prema žrtvi Vukovara, da se o tom zakonu pokrene javna rasprava u Hrvatskom saboru, da državne institucije provjere sva prebivališta i boravišta u Vukovaru te javno objave popisnice s popisa stanovništva. Od Vlade je nadalje zatraženo da “posluša” glas Vukovaraca i odustane od provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Vukovaru i uvođenja dvojezičnosti, a premijeru Zoranu Milanoviću je poručeno da “ne testira i ne izaziva vukovarske branitelje”.

Boravak u Vukovaru karlovački branitelji – pripadnici ratnih postrojbi ZNG/HV i Specijalne policije iskoristili su za polaganje zapaljenih svijeća na Memorjalnom groblju u Vukovaru te na Ovčari.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/vukovar_0202/*{/rokbox}