Vojna kapelanija “Blaženog A. Stepinca” u petak slavi svog zaštitnika

KARLOVAC – U petak, 8. veljače bit će obilježen Dan vojne kapelanije “Blaženog Alojzija Stepinca” pri Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu. Koncelebrirana sveta misa služit će se od 11 sati u crkvi Presvetog Srca Isusovog u Novom centru, a predvodit će je monsinjor Juraj Jezerinac, vojni ordinarij.

Blaženi Alojzije Stepinac preminuo je 10. veljače 1960. godine, pa iako su od tada prošle 53 godine, karlovčani a posebice svi djelatnici i djelatnice Hrvatske vojske u ovome gradu mogu biti ponosni što za nebeskog zaštitnika imaju dično ime Alojzija Stepinca, poručio je uoči slavlja, vojni kapelan i dekan prečasni Andrija Markač.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/andrija_1.mp3}

Zbog toga će posebna zahvala blaženom Alojziju Stepincu biti upućena na misi od 11 sati u Crkvi Presvetog Srca Isusova u Novom centru, objašnjava dekan Markač i najavljuje kako će koncelebraciju predvoditi vojni ordinarij monsinjor Juraj Jezerinac. Slavlje će uveličati i klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/andrija_2.mp3}

Misnom slavlju u čast svoga nebeskog zaštitnika, blaženoga Alojzija Stepinca nazočit će svi djelatnici ustrojbenih cjelina unutar Vojne kapelanije, a to su Zapovjedništvo kopnene vojske, Pukovnija vojne policije, Pukovnija veze i Dom zapovjedništva HKoV.

Vojna kapelanija “Blaženog Alojzija Stepinca” uspostavljena je 15. travnja 1999. kao vojna kapelanija 1. Zbornog područja OS RH u Karlovcu. Vojnim kapelanom poslužiteljem, Dekretom Vojnog ordinarija monsinjora Jurja Jezerinca, imenovan je velečasni Andrija Markač, župnik u Vivodini, koji je i danas vojni kapelan istoimene kapelanije u sadašnjem Zapovjedništvu HKoV. Dekretom Vojnog ordinarija, uz pripadnike vojske, vojni kapelan svoju službu obavlja i među pripadnicima Policijske uprave karlovačke.

Vojna kapelanija “Blaženog Alojzija Stepinca” sjedište je i karlovačkog dekanata Vojnog ordinarijata a prečasni Andrija Markač ujedno je i vojni dekan karlovačkog dekanata od 10. veljače 2004. godine. U sastavu karlovačkog dekanata Vojnog ordinarijata uz karlovačku kapelaniju trenutno djeluju i kapelanije unutar postrojbi OS RH iz Petrinje, Delnica, Kamenskog, Ogulina te podružnica u Gospiću.