KABA

Stepinčevo obilježeno u Karlovcu

KARLOVAC – Vojna kapelanija danas proslavlja svoj dan. Posebno svečano bilo je u Karlovcu, gdje je Sveto misno slavlje u crkvi Presvetog srca Isusovog predvodio monsinjor Juraj Jezerinac u koncelebraciji sa svećenicima karlovačkog područja, među kojima su bili dekan karlovačkog dekanata Norbert Ivan Koprivec i dekan karlovačkog vojnog dekanata Andrija Markač.

Strpljivo, sa radosti i žarom Alojzije Stepinac nosio je svoj križ, te branio katoličku vjeru. Nevin je izdržao sva poniženja zatvora, a na suđenju je branio svoja uvjerenja. Nije se želio braniti, a bio je spreman umrijeti za pravednost, njegov život uvelike podsjeća na križni put, rekao je Jezerinac u svojoj propovijedi.

Osvrnuo se Jezerinac i na zdravstveni odgoj, te istaknuo sljedeće: U društvu je prisutna ideološka i obojena jednostranost, a agresivnost nekih medija poprima sve veći oblik promidžbenog rata mržnje i nepodnošljivosti,

Roditelji imaju pravo zahtjevati da nastava odgovara njihovim odgojnim načelima, kaže Jezerinac, te se osobito osvrnuo na sporni četvrti modul, odnosno spolni odgoj. Često se neki pitaju što se crkva ima pravo miješati odgoj, ali vjernici imaju pravo odgajati djecu u vjeri i ćudoređu, te braniti dostojanstvo obitelji i života.

Kroz poniženje i mučeništvo Alojzija Stepinca ponižen je hrvatski narod, a u današnje vrijeme ponovno se želi poniziti crkvu i katolike u Hrvatskoj.

Ne treba se bojati, već treba ponovno oživjeti svoju vjeru, pogotovo u godini vjere u kojoj se nalazimo, završava Jezerinac. Uz pripadnike vojske na čelu sa zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske general bojnikom Dragutinom Repincom, na proslavi Stepinčeva bili su i načelnik PU karlovačke Tomislav Kotić, predstavnici Karlovačke županije, te gradonačelnik Damir Jelić sa zamjenicima.