KABA

Opačić: Centar Jaškovo primjer dobre prakse

KARLOVAC – Obilaskom terena najbolje se vidi što se događa u sustavu socijalne skrbi, koji su najveći problemi, a što su primjeri pozitivne prakse, rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić prilikom radnog posjeta Karlovačkoj županiji.

Svoj posjet Milanka Opačić počela je u Centru za rehabilitaciju Ozalj u Jaškovu, a ovaj Centar ocijenila je primjerom dobre prakse. Oni će razvijati svoje usluge diljem županije, a Opačić ocjenjuje kako provode niz dobrih projekata na razini europskih kriterija.

Teme sastanka sa županom Karlovačke županije Ivanom Vučićem bile su brojne, naime osim viskog stupnja nezaposlenosti, visoka je stopa starijeg stanovništva, no pohvale ipak idu brojnim projektima na razini županije.

Problemi sa financiranjem javili su se kod asistenata u nastavi, ovaj projekt samo se jednim dijelom financira iz proračuna, dok drugi ide iz sredstava igara na sreću, a kako su i one podbacile u prošloj godini, jer nisu imune na financijsku krizu, javio se problem. Ovo je dobar projekt, no nedovoljno je osobnih asistenata u odnosu na potrebe, stoga će projekt biti apliciran prema fondovima europske unije s ciljem povećanja broja asistenata, kaže Opačić.

Vučić je iskoristio priliku upoznati potpredsjednicu Vlade sa stanjem i najvećim problemima koji se tiču socijalne skrbi u našoj županiji. Izdvojio je potrebu proširenja kapaciteta Doma za starije i nemoćne Sveti Antun. Dosta je zainteresiranih za privatno partnerstvo u ovom projektu, kaže Vučić.

U nastavku svog boravka u županiji Opačić je posjetila karlovački Centar za socijalnu skrb, te Centar za rehabilitaciju Nada u Vojniću.

omicron