KABA

Otvoreno pismo karlovačkih udruga o uređenju Male scene

KARLOVAC – Udruge koje se bave produkcijom, distribucijom i prezentacijom programa nezavisne kulture te kulture mladih i za mlade u Karlovcu koje potpisuju Pero Desović, Studio 8; Denis Mikšić, Domaći – udruga za kreativni razvoj; Aleksandra Podrebarac, Carpe Diem; Melita Spahić Bezjak, Free Dance; te Domagoj Šavor, Udruga mladih Poluga, poslale su zajednički otvoreno pismo zainteresiranoj javnosti i građanima Karlovca. Povod ovog pisma jest početak uređenja dijela Hrvatskog doma, odnosno prostora nekadašnjeg kluba Mala Scena, koji za Karlovčane predstavlja značajan simbolički kapital. Inicijativa više udruga u nezavisnoj kulturi jest, vjerujemo kao i svi Karlovčani, ugodno iznenađena i pozdravlja početak obnove dijela Hrvatskog doma koji je tijekom proteklih desetljeća predstavljao glavnu infrastrukturu lokalnih organizacija i inicijativa nezavisne i kulture mladih. Međutim, netransparentnost ovog projekta obnove u javnosti otvara niz pitanja, stoji u pismu karlovačkih udruga.

Pismo donosimo u cijelosti:

Već dugi niz godina jedan od ključnih problema za organizacije nezavisne kulture i mladih predstavlja nedostatak prostora za njihov rad te produkciju i prezentaciju kulturnih i umjetničkih programa i projekata koje realiziraju tijekom cijele godine. Stoga su posljednjih godina brojne karlovačke organizacije u više navrata s predstavnicima Grada razmatrale mogućnosti pokretanja, vođenja i programiranja karlovačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade. Lokalni čelnici i nadležni djelatnici lokalne uprave na svim su održanim sastancima isticali važnost i vrijednost osnivanja, otvaranja i uređenja centra za nezavisnu kulturu i mlade kao i spremnost organizacija civilnoga društva da se uključe u proces realizacije toga projekta. Unatoč gradskoj strategiji za mlade (Gradski program za mlade 2008 – 2012.) i gradonačelnikovu obećanju javnosti, taj projekt još uvijek nije realiziran.

Stoga nas je informacija o najavljenoj obnovi prostora, objavljena u medijima, iznenadila iz više razloga. Budući da organizacije civilnoga društva nisu konzultirane niti uključene u ovaj proces obnove i uređenja postoji mogućnost da prostor svojom namjenom neće odgovarati niti biti opremljen za održavanje projekata i programa nezavisne kulture i mladih. Posebno je znakovito da se javna sredstva koriste za obnovu prostora koji se nalazi u koncesiji političke stranke. Tome svakako treba pridružiti i pitanje s kojom svrhom se obnavlja ovaj prostor i to upravo u predizborno vrijeme.

Izostanak dijaloga sa zainteresiranom javnošću tako neminovno otvara konkretna pitanja:

Zašto Grad Karlovac nije proveo javnu raspravu o namjeni Hrvatskoga doma, objekta namijenjenog kulturnim sadržajima?

Zašto nisu konzultirane karlovačke organizacije nezavisne kulture i mladih niti ostale organizacije civilnog društva?

Za što će biti korišten prostor Male Scene nakon obnove?

Na koji će način organizacije civilnog društva moći koristiti novouređeni prostor?

Tko će upravljati prostorom nakon uređenja i na koji način?

S obzirom da je otezanje uređenja prostora Male scene godinama bilo dovođeno u vezu s potrebom obnove kompletnog objekta Hrvatskog doma, postavlja se pitanje postoje li planovi uređenja ostatka zgrade?

Kao platforma više organizacija zabrinuti smo što postoji čitav niz nerazjašnjenih pitanja te od Grada Karlovca tražimo očitovanje o istima. Također zahtijevamo hitno otvaranje i transparentno vođenje procesa osnivanja i uređenja centra za nezavisnu kulturu i mlade.