KABA

HZZ-ova mjera za poticanje samozapošljavanja

KARLOVAC – Vlada RH je početkom siječnja donijela Nacionalni plan poticanja zapošljavanja. U cilju što uspješnije provedbe, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava sklopilo je sporazum o suradnji na promociji mjera aktivne politike zapošljavanja prema poslodavcima s Hrvatskom gospodarskom i Hrvatskom obrtničkom komorom.

Jedna od mjera NPPZ je poticanje samozapošljavanja nezaposlenih osoba putem otvaranja obrta i tvrtki. U tu svrhu nezaposlene osobe mogu dobiti potpore u iznosu od 18.880 do 35.400 kuna, ovisno o tome registriraju li obrt ili trgovačko društvo.

Kako bi pomogli zainteresiranim osobama, budućim poduzetnicima, HZZ podružnica Karlovac sklopila je sporazum sa partnerskim institucijama u našoj županiji koje mogu doprinijeti u provođenju ove mjere.

– U sporazumu su navedene kontakt osobe kojima se budući poduzetnici mogu obratiti za pomoć i informaciju. Namjera je svih potpisnika da ohrabre i pomognu ljudima da se odluče za pokretanje vlastitog posla. Pomoć može biti u izradi poslovnog plana, konzultacije o mogućnostima ulaganja, informacije o fondovima i drugim oblicima sredstava, savjetovanje o procedurama za otvaranje obrta ili tvrtke, poručuju iz karlovačke podružnice HZZ-a.

Osim njih, potpisnici sporazuma su Gospodarska komora Karlovačke županije, Obrtnička komora Karlovačke županije, Razvojna agencija Karlovačke županije, Ured državne uprave Karlovačke županije i Karlovačka županija.