Nismo protiv pruge, ali novom trasom uništit će se prirodna bogatstva!

JOSIPDOL – Mi se ne bunimo protiv izgradnje nove suvremene pruge, koja treba proći kroz općinu Josipdol, već se ne slažemo s novom trasom pruge, kao ni načinom na koji se ovaj projekt jednostavno nametnuo, kazao nam je koordinator pokreta HRAST za Karlovačku županiju, Andrija Mihaljević.

Društvena odgovornost gospodarstva aktualizirana je 1990-ih godina. Pojam društvene odgovornosti poduzeća odnosi se na cjelokupni raspon njegova djelovanja, i na sve odnose koje pri tom uspostavlja. Kao npr. kako utječe na okoliš, kako ulaže u društvenu zajednicu i poštuje ljudska prava – sve to u ovom slučaju pokazuje ukupni utjecaj Hrvatskih željeznica.

Projektanti nisu prihvatili rješenje po kojem bi pruga prolazila između brda Radošić i Treskavac, iako je ona prije bila predviđena i u županijskom prostornom planu. Umjesto toga, nova trasa prolazi kroz središte Josipdolskog polja koje je jedno od najkvalitetnijih poljoprivrednih prostora u županiji, ističe Mihaljević.

Prema istraživanjima koje je prije desetak godina proveo UNESCO, Hrvatska je po dostupnosti vode i bogatstvu izvora na 5. mjestu u Europi, a na 42. u svijetu. Hrvati sebe percipiraju kao ”vodnu velesilu” i ta činjenica se ne dovodi danas u pitanje, nego bi problemi mogli nastati u budućnosti. Naime, dio znanstvenika i ekoloških aktivista upozoravaju da su hrvatske vode ugrožene i zagađenjem podzemnih rezervi. Ne stane li se tome na kraj, smatramo da će Hrvatska i kroz ovaj strateški resurs platiti danak neodgovornosti, napomnje Mihaljević.

Tome možemo pridodali i naš lokalni aktualni problem izgradnje nizinske pruge kroz vodocrpilišno područje našeg kraja, u budućnosti predviđenog čak i kao rezervno napajalište za Zagreb. A glasnogovornica HŽ Infrastrukture Martina Elizabeta Lovrić kaže kako premještanje trase nije moguće, a zbog izgradnje nove pruge srušit će se četiri kuće. Koplja se lome uglavnom oko trase nizinske pruge, a u svemu, čini nam se, ne vodi se dovoljno računa o posljedicama koje će ta gradnja izazvati kada su u pitanju prirodni resursi, zaključio je Mihaljević.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/pruga_hrast/*{/rokbox}