Uskoro novi planinarski vodiči

KARLOVAC- Planinarski savez grada Karlovca i Centar za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu  braća Seljan ovaj i sljedeći vikend domaćini su tečaja za planinarske vodiče Hrvatskog planinarskog saveza. Tečaju su pristupili brojni planinari s karlovačkog, ali i zagrebačkog područja.

Ujedno to je dokaz da Karlovac uz bogatu planinarsku povijest ima i budućnost. Na tečaj se odazvalo 27 planinara. Iako su polaznici članovi planinarskih društava iz Zagreba, Smobora i Kamanja, najviše ih je ipak iz Karlovca, točnije iz Planinarskog društva Karlovac.

-Kriteriji za prolazak ovog tečaja vrlo su teški. Zaista je važno da se u vodiča možemo pouzdati i znati da će ljude sigurno odvesti do cilja, ali ih i vratiti kući, rekao je Alen Čaplar, vodič instruktor Hrvatskog planinarskog saveza i glavni urednik časopisa Hrvatski planinar. Inače u Hrvatskoj ima 270 planinarskih društava, a protekle godine bilo je 114 registriranih vodiča.

– U svakom društvu bi trebalo biti barem 2 vodiča. Trenutno će se u Hrvatskoj u naredna tri tjedna školovati 214 vodiča. To je napredak za vodičku službu. Time će i Hrvatski planinarski savez dobiti kvalitetnije izlete u Hrvatskoj, ali i van nje, navodi Darko Grba, voditelj tečaja.